Linkuri accesibilitate

„Tea Party” și alegerile preliminare din Statele Unite


Demonstranți la un „Tea Party” protest
Demonstranți la un „Tea Party” protest

Este probabil ca preliminariile republicane din 2012 să fie o cursă între candidați combativi, care vor dori să demonstreze cît sînt de compatibili cu idealurile tea party.


Alegerile preliminarii de marti din citeva state americane confirma ca gruparea Tea Party prinde cheag si incurca planurile marilor partide. Ce rol va juca Tea Party in politica americană? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In statul Delaware, politiciana sustinuta de Tea Party, o miscare populista conservatoare - Christina O’Donnell a cistigat in fata unui candidat sustinut de partid, in preliminariile republicane. Chiar daca ea nu va invinge in noiembrie, O’Donnell si altii ca ea au un impact major asupra Partidului Republican. Este evident ca cel sau cea care va candida la investitura partidului la prezidentialele din 2012 trebuie sa se incline in fata miscarii Tea Party si conservatorilor, care au dovedit in aceste alegeri ca nu voteaza cum spune partidul.

Este probabil ca preliminariile republicane din 2012 sa fie o cursa de mare viteza intre candidati combativi, care vor dori sa demonstreze cit sint de compatibili cu idealurile tea party. La Washington, republicanii din Congres, care se vor afla sau nu in majoritate, vor incerca sa satisfaca intr-o mai mare masura solicitarile unei noi generatii de conservatori, reprezentata de exemplu de senatorul Jim DeMint, din Carolina de Sud, care doreste reducerea substantiala a cheltuielilor guvernamentale si scaderea influentei statului in economie.

Faptul ca asa stau lucrurile e demonstrat de graba cu care lideri ai Partidului Republican s-au aliniat de indata marti in sprijinul lui Christine OʼDonnell, care nu s-a bucurat de susținere de partid, in campanie. Intre cei care si-au declarat sprijinul se numara si Mitt Romney, fost candidat la presedintia Statelor Unite. Fireste ca liderii republicani nu si-au schimbat peste noapte atitudinea fata de OʼDonnell sau alti candidati tea party, care s-au impus. Ei vad insa de unde bate vintul si ca reteta victoriei pare a fi in acest an electoral, confruntarea ideologica si nu cautarea mijlocului spectrului politic, care reusea pina nu demult sa mobilizeze independentii.

Ceea ce viitorii candidati republicani la presedintie inteleg este ca nu vor avea cistig de cauza decit daca mobilizeaza un anumit segment al propriului electorat: conservatorii in chestiuni fiscale, cei care doresc ca statul sa se amestece mai putin. O alta lectie pentru prezidentiale este ca electoratul conservator isi doreste o persoana care sa nu se identifice cu sistemul, cu alte cuvinte nu un politician de la Washington, care sa-si fi asteptat rabdator rindul la putere cum au fost George Bush – tatal sau Bob Dole.

In era tea party e posibil ca miscarea conservatoare sa se lase definita mai mult de chestiuni economice decit de valori culturale cum sint dreptul la avorturi de exemplu. Candidatii care au votat impotriva salvarii unor banci falimentare vor avea de dat explicatii si a spune ca economia avea nevoie de acea masura nu va fi suficient. In plus, odata cu actualele alegeri pentru Congres, initiative politica la Washington va fi luata de un nou grup de politicieni conservatori, care isi vor urmari cu agresivitate programul de austeritate economica. Republicanii spera ca tea party sa fie nimic mai mult decit o miscare de masa, care sa filtreze si cristalizeze identitatea partidului. Ei mai stiu insa ca daca nu se vor adapta noii realitati, tea party ar putea scinda votul conservator si da cistig de cauza democratilor.
XS
SM
MD
LG