Linkuri accesibilitate

Să devenim în sfîrșit pragmatici!


Marian Lupu: „interesele cetăţenilor R. Moldova sunt legate atât de Europa cât şi de Rusia.”


Europa este intr-o criza profunda economică, iar Moldova încă departe de Uniunea Europeană și, în consecință, Chisinaul trebuie sa aiba relatii bune cu Moscova. Declaratia apartine liderului democrat, Marian Lupu, revenit dintr-o vizita din capitala Federatiei Ruse, unde s-a intalnit cu conducerea partidului „Rusia Unita”, formatiunea premierului Vladimir Putin și a semnat un acord de cooperare. In declarații făcute astăzi, Marian Lupu s-a exprimat critic despre actuala politica externa a R. Moldova, sugerand că prin obiectivele și practicile ei ar fi una neproductivă și lipsită de pragmatismul necesar.

Marian Lupu: „Din nefericire politica noastră externă nu e făcută pentru cetăţeni, ci pentru interesele celor care sunt în funcţii. S-a vorbit prea mult și neproductiv doar despre teme precum problema transnistreană sau chiar despre iluzia unificării cu România, dar s-a uitat de partea economică şi pragmatică a politicii externe. Politica externă nu este ceva abstract, ci este la fel ca politica internă: ne luptăm pentru protejarea cetăţenilor noştri şi pentru aducerea bunăstării aici, acasă. Iar interesele cetăţenilor R. Moldova sunt legate atât de Europa cât şi de Rusia. Noi, politicienii trebuie să ţinem cont de asta, în primul rând.

Trebuie să fim pragmatici, fiindcă suntem pe cont propriu. E anul 2010 şi Europa şi lumea sunt în profunda criză economica. Azi, UE este încă prea departe. Azi, din păcate, România se afundă din ce în ce mai mult în criză. Tot azi, Rusia e preocupată şi ea mai mult de propriile probleme. Suntem pe cont propriu. Ce facem? Aşteptăm ca Traian Băsescu să îşi refacă capitalul de încredere în Romania, pentru a veni apoi în ajutorul nostru? Aşteptăm ca europenii să inteleaga că suntem importanţi la graniţa de est a Uniunii Europene ? Aşteptăm ca ruşii să aducă bani în Republica Moldova, fără ca nimeni să le propună ceva concret și constructiv? Nimic din acestea nu se va întâmpla dacă noi nu devenim, în sfârșit, pragmatici. Dacă ne construim viitorul doar aşteptându-i pe alţii, viitorul va trece pe lângă noi.”

Marian Lupu a facut aceste declaratii dupa revenirea de la Moscova, unde a semnat un acord de colaborare cu partidul lui Vladimir Putin, „Rusia Unita”. Acordul intre cele doua partide a fost semnat cu putin timp inainte de inceperea campaniei electorale pentru anticipatele care, cel mai probabil, vor avea loc in luna noiembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG