Linkuri accesibilitate

Ahmed Zakaiev: polonezii dau curs mandatului internațional de arestare


Ahmed Zakayev arestat la Varșovia

Guvernul premierului Tusk consideră că este improbabil ca justiția poloneză să dea curs cererii de extrădare a Moscovei.

Unul din cei mai cunoscuţi lideri din exil ai separatiştilor ceceni a fost arestat astăzi la Varşovia. Ahmed Zakaiev, care are azil politic în Marea Britanie, urma să participe la un congres mondial al cecenilor, în apropierea capitalei polone, dar a fost reţinut de poliţişti în baza unui mandat internaţional emis de Rusia.

Asistentul lui Zakaiev, Adam Borowski a spus că liderul cecen se aştepta să fie chestionat de autorităţile poloneze şi că a fost arestat când se îndrepta de bunăvoie spre sediul procuraturii. Borowski a spus că arestarea lui Zakaiev nu este nici un fel de succes al poliţiei, şi nu se poate spune că a fost capturat. Purtătorul de cuvânt şi-a exprimat doar regretul că Zakaiev nu şi-a putut arăta până la capăt dorinţa de a colabora cu polonezii. Justiţia poloneză urmează să decidă acum dacă să-l trimită pe cecen în Rusia, unde este acuzat de terorism, sau să-l pună în libertate. Statutul său de azilant politic în Marea Britanie nu-i oferă protecţie absolută, chiar dacă Polonia este şi ea membră în UE.

Liderul în exil al cecenilor arestat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00
Link direct


Prietenii şi duşmanii lui Zakaiev au păreri total diferite despre semnificaţia arestării de la Varşovia. Liderul pro-rus de la Groznâi, preşedintele cecen Razman Kadârov, a aplaudat evenimentul, spunând că toţi cei care au dat adăpost bandiţilor ceceni trebuie să-i predea ţării lor de baştină, pentru a fi pedepsiţi conform legii.

Un apropiat al lui Zakaiev, europarlamentarul polonez Tadeusz Zwiefka, a spus că arestarea lui Zakaiev este un act politic, pus la cale de Rusia, care se teme de exilul cecen. Politicianul polonez, care l-a însoţit astăzi pe Zakaiev la procuratura din Varşovia, a mai spus că tribunalele din ţara sa nu sunt obligate să respecte deciziile celor din alte ţări ale Uniunii Europene. El a anticipat însă că de vreme ce Zakaiev a mai fost arestat şi judecat în acest fel de două ori, în Danemarca şi în Marea Britanie, şi a fost pus de fiecare dată în libertate, este foarte probabil ca justiţia poloneză să facă la fel.

Moscova susţine însă că faţă de danezi şi britanici, polonezii au acum la îndemână, mulţumită ruşilor, mai multe dovezi despre presupusele activităţi teroriste ale lui Zakaiev. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus ieri că tocmai graţie acestor noi materiale, este încrezător că Polonia îl va extrăda pe liderul cecen.

Zakaiev este premierul din exil al nerecunoscutei Republici Cecene Ichkeria şi a fost purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte separatist Mashadov, care a fost ucis în lupta cu forţele ruseşti în 2005. Zakaiev a părăsit Rusia în 2000, ca să-şi trateze rănile în străinătate. În 2002 a fost arestat în Danemarca în baza unei cereri de extrădare ruseşti, pe care Copenhaga a respins-o până la urmă. Spre sfârşitul lui 2002, scenariul s-a repetat în Marea Britanie, care i-a acordat lui Zakaiev un an mai târziu azil politic. Atunci, judecătorul britanic Timothy Workman a decis că solicitarea de extrădare din partea Moscovei era motivată politic şi că dacă ar fi trimis în Rusia, Zakaiev risca să fie torturat.

Guvernul Poloniei a spus că soarta lui Zakaiev va fi decisă de justiţia independentă poloneză. Dar potrivit agenţiei Reuters, atât premierul Donald Tusk, cât şi unul din miniştrii săi au sugerat că extrădarea este improbabilă. Ministrul de finanţe Jan Rostowski, vorbind mai puţin diplomatic decât premierul, a spus: „Nu-mi pot imagina că Zakaiev va fi predat ruşilor” şi a adăugat că există valori mai importante decât dorinţele Moscovei.
XS
SM
MD
LG