Linkuri accesibilitate

Partid de extremă dreapta obține 20 de mandate în legislativul suedez


Premierul Fredrik Reinfeldt
Premierul Fredrik Reinfeldt

Premierul în exercițiu Fredrik Reinfeldt refuză să formeze un guvern de coalițe cu “Democraţii Suediei”.









Coaliţia de centru-dreapta condusă de premierul Fredrik Reinfeldt a câştigat 173 de locuri din cele 349 în parlament, fără a obţine majoritatea în legislativul de la Stockholm.

Jimmie Aakesson
Partidul de extremă dreaptă, “Democraţii Suediei”, condus de Jimmie Akesson, a reuşit să obţină mai mult de 4 % din voturi, câştigând 20 de mandate. Akkeson spune că partidul său de extremă dreaptă se va folosi de oportunitatea de a lansa noi dezbateri în parlament: “Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru guvernare şi cred că şi colegii noştri la fel. Sper că vom crea un nou guvern în câteva săptămâni şi că vom avea o poziţie consolidată în Parlament”. Partidul “Democraţii Suediei” ar putea oferi acum coaliţiei de centru dreapta majoritatea necesară.

Însă, premierul Fredrik Reinfeldt a declarat încă de duminică noaptea, înainte de anunţarea rezultatelor finale, că nu va face nicio alianţă cu extrema dreaptă. “Poporul suedez a votat altfel decât ne-am aşteptat. Însă reconfirm declaraţiile pe care le-am făcut în timpul campaniei alături de colegii mei: blocul care va câştiga cele mai multe voturi în alegeri va conduce Suedia. Se pare că acest bloc rămâne a fi Alianţa de centru-dreapta” a declarat Reinfeldt.

Premierul a sugerat că Alianţa sa ar fi mai degrabă interesată într-o cooperare cu partidul ecologist, de stângă, partener al social-democraţilor în campania electorală.

Partidul de extremă-dreaptă, “Democraţii Suediei” pledează pentru reducerea cu 90 la sută a permiselor de şedere în Suedia şi susţine că musulmanii ar reprezenta cea mai mare ameninţare la adresa ţării.

Şi în alte ţări europene, problema imigraţiei şi musulmanilor a provocat dezbateri aprinse. De exemplu, Franţa a decis să expulzeze sute de romi, originari din România şi Bulgaria, decizia criticată de Uniunea Europeană dar şi de opoziţia de centru stânga din ţară.

În iunie, în Olanda, partidul anti-imigraţie condus de Greet Wilders, şi-a mărit numărul de locuri în parlament de la 9 la 24. Wilders a devenit un critic înflăcărat al Islamului, susţinând interzicerea Coranului, a construcţiei moscheelor şi stoparea imigraţiei în Olanda a cetăţenilor din ţările musulmane.

În Danemarca şi Norvegia, în ultimii ani a crescut popularitatea partidelor care se declară împotriva imigranţilor.

În mod ironic, se pare că înăsprirea politicilor imigraţioniste în cele două ţări scandinave i-a determinat pe mulţi străini să caute refugiu în Suedia – oferind astfel pretextul unei dezbateri despre imigraţie într-o ţară considerată până acum un bastion al liberalismului şi toleranţei.
XS
SM
MD
LG