Cîteva sute de romi și membri ai unor organizații pentru apărarea drepturilor omului au protestat duminică în fața ambasadei Franței, în centrul Sofiei. Este prima acțiune de acest gen în Bulgaria. Protestatarii au înmînat o scrisoare adresată președintelui Franței, Nicolas Sarkozy, în care cer să fie oprite deportările pe criterii etnice. Romii bulgari insistă ca drepturile lor ca cetățeni ai Uniunii europene să fie respectate în măsura în care sînt respectate drepturile cetățenilor francezi. Guvernul de la Paris trebuie să-și ceară scuze din cei 41 de romi bulgari extradați.
„Demnitatea este o caracteristică a tuturor ființelor umane și trebuie respectată, se arată în scrisoare. Oamenii au ajuns în Franța haituiți de săracia în speranța că vor găsi acolo o viață mai bună. Să fii sărac nu este o crimă și nu poate fi o scuză pentru ca sute de persoane să fie lipsite de cele mai elementare drepturi.”
Scrisoarea este semnată de 12 organizații ale romilor și de Comitetul Helsinki din Bulgaria. Protestatarii au scandat: „Dorim locuri de muncă, nu deportării”, „În Europa nu există oameni ilegali”, „Europa nu gândește ca Franța.” Zona protestului a fost păzită de forțele de ordine care nu au permis nici ziariștilor să ajungă în imediată apropiere a Ambasadei.
Conform unor surse neoficiale în momentul de fața în Franța se află căteva zeci de mii de romi din Bulgaria.
Cu cîteva zile în urmă ambasadorul Franței la Sofia, Etienne de Poncins a declarat că pentru romii din Bulgaria se vorbește mult dar se face foarte puțin.
Guvernul Borisov a reacționat cu calm la acțiunile autorităților franceze. Aceasta se explică prin numărul relativ mic de persoane expulzate dar nu numai. După ce a eșuat în încercarea de a adera mai devreme la zona euro, guvernul Borisov nu vrea sub nici-o formă să atraga opoziția Parisului pentru mult dorita aderare la zona Schenghen. Primul ministru a declarat că Bulgaria nu are probleme cu Franța și nu dorește să fie pusă „în aceiași oală cu statele care au astfel de probleme”.
Foștii comuniști bulgari au văzut în acțiunea autorităților franceze o încercare de a distrage atenția cetățenilor acestei țări de gravele probleme precum dureroasa reforma a sistemului de pensionare.