Linkuri accesibilitate

Consultările în format 3+2 de la Chișinău


Radu Vrabie (APE)
Radu Vrabie (APE)

Radu Vrabie (APE): „Dată fiind reticența Tiraspolului față de negocieri, nu cred că trebuie să ne facem speranţe în deblocarea situaţiei”.


Radu Vrabie: „Într-adevăr, vedem în ultima perioadă o încercare de activizare a discuţiilor pe marginea reglementării transnistrene. În special, aceste semnale vin din partea Chişinăului, în primul rând, şi din partea mediatorilor şi observatorilor din formatul 5+2. Pe de altă parte, vedem o reticenţă a Tiraspolului, care evident nu-şi doreşte aceste negocieri. Şi chiar nu cu mult timp în urmă, liderul de la Tiraspol a declarat că nu ştie dacă Tiraspolul va participa la negocieri. Şi de aceea cred că aceste consultări, care au loc astăzi la Chişinău în format 3+2 şi mîine la Tiraspol, au drept scop convingerea în special a părţii transnistrene de a participa la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena. Ceea ce va fi un lucru important, dacă se va reuşi să se facă la nivel oficial, nu la nivel neformal. Însă nu cred că trebuie să avem speranţe mari în deblocarea situaţiei. Eu cred că Tiraspolul va utiliza metoda sa preferată de a învinui Chişinăul că nu a făcut nu mai ştiu ce lucruri, ca apoi să poată deraia discuţia de la ceva constructiv.”

Europa Liberă: Tocmai în acest context, la Chişinău au apărut într-o anumită parte a presei, suspiciuni şi acuzaţii la adresa actualei guvernări, cum că ar fi făcut anumite cedări Tiraspolului în ultima vreme, derogând de la anumite principii ale regimului vamal instituit în 2006, care a preluat controlul asupra importurilor şi exporturilor transnistrene. Cât adevăr şi câtă speculaţie există în asemenea afirmaţii?

Radu Vrabie: „Să spun eu aşa: dacă ne referim strict la aceste derogări, înafară de anumite presupuneri, insinuări, nu am văzut nici o probă. Ba mai mult ca atât: am înţeles că Guvernul de la Chişinău a dezminţit această informaţie. Mai mult ca atât: ştiu că şi în mediul diplomatic din Republica Moldova se cunoaşte faptul că nu ar fi veridice aceste afirmaţii. Urmează ca acei care au lansat aceste zvonuri să le confirme, sau să le infirme, să le probeze. Dar vorbind strict în logica politică, nu cred că un asemenea pas ar face bine Guvernului de la Chişinău. În primul rând din punct de vedere electoral, nu cred că conducerea de la Chişinău ar fi atât de mioapă ca să facă asemenea cedări.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG