Linkuri accesibilitate

Educația - catalizatorul dezvoltării unei societăți


O școală improvizată din Afganistan
O școală improvizată din Afganistan

În raportul prezentat la Națiunile Unite se subliniază nevoia unor investiții considerabile în învățămînt


Raportul, intitulat interogativ „Inapoi la scoala?”, plaseaza Republica Moldova printre tarile cele mai sarace ale lumii, dar, intre aceste tari, situatia ei este dintre cele mai bune. In lista acestor 60 de tari, pe primul loc se afla Tadjikistanul, pe al doilea Kirghistanul si pe al treilea Moldova. La coada listei se afla Somalia, Eritrea si Haiti.

Educatia este considerata in raport drept catalizatorul esential al dezvoltarii unei societati si fundamentul dezvoltarii unei societati. In cele 60 de tari considerate cele mai sarace ale lumii 69 de milioane de copii nu merg la scoala. Daca se continua actuala tendinta, ar fi posibil ca in 2015, anul in care potrivit summitului Mileniului al Natiunilor Unite ar trebui sa fie facute progrese insemnate pe calea accesului complet la invatamint al copiilor, numarul copiilor care nu merg la scoala va fi in crestere. La fel numarul celor care abandoneaza scoala. In acest moment in lume 759 de milioane de adulti nu stiu sa scrie si sa citeasca.

Daca copiii ar putea merge la scoala si s-ar crea conditiile pentru un invatamint elementar, in aceste 60 de tari, 171 de milioane de oameni ar putea sa iasa din saracia in care sunt, pentru ca ar putea sa citeasca.

Raportul avertizeaza ca in actuala criza economica globala, ajutoarele si donatiile din partea tarilor bogate pentru educatie vor fi in scadere dramatica, ceea ce va avea un impact devastator in sectorul educatiei in aceste tari sarace.

Ceea ce se pierde acum, avertizeaza raportul va avea efecte daunatoare pe termen lung, caci, odata ce lumea va iesi din criza, vor veni alte generatii ce vor beneficia de potentialele ajutoare in timp ce actuala generatie din scoli va fi „pierduta” pentru piata muncii, ingrosind numarul saracilor.

Pentru a se iesi din actuala situatie si pentru ca Provocarile Mileniului sa poata sa fie indeplinite asa cum se decisese la summitul din 2000, cind acest ambitios program a fost pus in functiune, raportul recomanda anumite actiuni pentru tarile sarace si pentru cele bogate.

Primul lucru – guvernele tarile sarace ar trebui sa aloce 20% din bugetele lor educatiei si raportul spune ca au fost facute importante eforturi in acest sens.

Apoi, guvernele acestor tari ar trebui sa promoveze cu consecventa pe scena lumii nevoia de investitii in educatie.

Guvernele sa aplice amenzi impotriva parintilor care nu isi dau copiii la scoala si sa puna la punct programe de intrajutorare financiara prin burse si alimente pentru copiii din grupurile marginalizate – asa cum sunt, de exemplu, fetele din Afganistan sau Pakistan sau din Africa.

Aceste tari trebuie sa aiba grija de educatia profesorilor si sa se asigure ca profesorii au calificarile necesare pentru fiecare nivel de invatamint.

Si ultima recomandare, dar deopotriva de importanta, este sa fie deschise colaborarii cu societatea civila care sa participe la controlul modului in care sunt cheltuiti si alocati banii pentru educatie, intarind astfel si transparenta actului guvernarii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG