Linkuri accesibilitate

Ziua curățeniei



Pentru a consemna eficient Ziua Mondială a Curăţeniei, un grup de persoane provenind din organizaţii nonguvernamentale sau independente a avut iniţiativa organizării şi în România a unei Zile de Curaţenie Naţională, având ca partener principal Ministerul Mediului şi Pădurilor. Acţiunea a început în urmă cu nouă luni prin lansarea pe internet a site-ului „Let’s do it, Romania”, după modelul similar iniţiat în 2008 de Letonia şi continuat cu succes de Lituania, Slovenia, Italia, Portugalia, India şi Serbia.

De ce „Let's Do It, Romania!”? „Pentru că ne-am săturat să stăm pe margine şi să fim simpli privitori, fără a acţiona, pentru că dacă ne unim toţi, pentru o singură zi, putem aduce schimbări vizibile şi în România, pentru că problema deşeurilor este una reală şi dramatică, pentru că autorităţile şi cetăţenii trebuie să înţeleagă importanţa unui comportament responsabil faţă de mediu şi necesitatea aplicării în viaţa de zi cu zi”, au anunţat organizatorii. Campania îşi propune nu numai sensibilizarea autorităţilor pentru îmbunătăţirea infrastructurii de protecţie a mediului, ci şi mobilizarea tuturor locuitorilor ţării într-o într-o amplă acţiune de strîngere a gunoaielor. Pe bună dreptate, subliniază oraganizatorii.

Nu ne putem preface că nu vedem ceea ce sare în ochi. „Doar pentru că te muţi cu doi metri mai departe de o grămadă de gunoi când ieşi la picnic, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiţi în altă parte, asta nu înseamnă că în apele râului care îţi alimentează oraşul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de sticle şi pungi de plastic. Doar pentru că nu fotografiezi şi munţii de gunoaie când pleci în vacanţă, asta nu înseamnă că ei nu erau acolo”.

„Ce-ar fi să schimbăm foaia? Ce-ar fi să ne notăm în calendar o dată importantă pentru fiecare dintre noi: aceea în care sute de mii de români au spus ”Stop!” şi şi-au curăţat ţara de PET-uri, pungi şi hârtii lăsate de alţii, purtate de vânt şi apă în cele mai frumoase locuri din România? Nu ne permitem să ne cumpărăm o ţară mai curată, şi nici nu am avea cum, dar putem să o curăţăm noi! Într-o singură zi s-o curăţăm pe toată!”.
Acţiunea, pe baza de voluntariat, va avea loc în ziua de 25 septembrie, declarată „ziua de curăţenie naţională”, şi presupune şi implicarea a autorităţilor locale, prefecturi, consilii judeţene, primării, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, a persoanelor publice şi a mass media pentru a mobiliza populaţia într-o amplă acţiune de protejare a mediului.

Bine susţinută de presă şi de posturile de televiziune, acţiunea, la care se conteaza pe participarea a peste două sute de mii de cetăţeni, a demarat cu identificarea şi cartarea celor mai poluate arealuri. S-a realizat o adevărată hartă a gunoielor care spuzesc geografia ţării cu forme de relief create de neglijenţa omului certat cu civilizaţia şi cu curăţenia. Daca acţiunea va fi un succes, poate ca într-o zi vom asalt şi gunoiul îl mai ascundem sub covor! Dar asta e altă poveste.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG