Linkuri accesibilitate

Economii la deservirea datoriei interne


Veaceslav Negruți
Veaceslav Negruți

Ministrul Veaceslav Negruţi: „Banii vor fi redistribuiți i.a. la casele pentru sinistrați și finanțarea alegerilor anticipate”.


Veaceslav Negruţi: „Cât priveşte varianta propusă de Ministerul Finanţelor la rectificarea Bugetului 2010, ea a fost integral susţinută de toţi colegii noştri din Guvern.”

Europa Liberă: De unde aceste 103 milioane, pe care le-aţi identificat ca economii la partea de venituri şi repartizarea la cheltuieli, fără a afecta deficitul bugetar?

Veaceslav Negruţi: „Da, e vorba de 103,9, aproape 104 milioane lei şi e vorba de cheltuielile pentru deservire a datoriei interne. În total, pe serviciul datoriei de stat, economiile au constituit 99 de milioane. În plus, pe proiectul edificarea societăţii informaţionale „Moldova electronică” s-a constatat, că până la sfârşit de an nu vor fi cheltuite 4,4 milioane de lei, din cele 12 iniţial prevăzute. Respectiv, aceste 99, plus alte patru, în total fac 104. Au fost propuse să fie distribuite în alte domenii prioritare acum, cum ar fi: petrecerea alegerilor anticipate, 35 de milioane de lei, construcţia caselor de locuit pentru persoanele sinistrate - 36,5 milioane de lei, e vorba de suplinirea Fondului naţional de dezvoltare regională, e vorba de contribuţia grantul DIFID-ului – 28 de milioane de lei şi cofinanţarea din partea Guvernului Republicii Moldova la proiectul Construcţia locuinţelor sociale – patru milioane.”

Europa Liberă: Pentru că s-au iscat şi aceste discuţii aprige în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Mai existe şanse, totuşi, să identificaţi şi alte surse pentru a majora salariile, pensiile?

Veaceslav Negruţi: „Situaţia nu este una simplă. Noi ne-am pus ca scop să nu reducem nici salarii, nici pensii. Şi mai mult ca atât: depunem tot efortul ca să identificăm eventuale mijloace ca să oferim cetăţenilor noştri un ajutor în acest sens, poate o majorare, o plată suplimentară. Şi scopul acestei şedinţe de azi dimineaţă a fost de a mobiliza colegii într-un efort comun, să identificăm aceste resurse şi să venim cu acoperirea financiară a acestei idei de ajutorare. Mă rog, pentru că nimeni nu este împotrivă.”

Europa Liberă: Spuneţi-mi, vă rog, totuşi dacă veţi găsi din rezerve suma necesară, la cât s-ar evalua ea?

Veaceslav Negruţi: „Se lucrează exact pe cifre, unde pot să fie identificate surse. Lucrăm cu colegii din alte ministere, pe fiecare proiect în parte, pe fiecare poziţie de cheltuială, după asta adunând sumă cu sumă, vom vedea la ce sumă vom ieşi. Nu pot să vă dau suma exactă.”

Europa Liberă: E timp foarte restrâns.

Veaceslav Negruţi: „E timp foarte restrâns, dar când se doreşte şi în timp foarte restrâns se reuşesc mult mai multe lucruri, decât, de exemplu, în opt ani de timp mult, dar nimic bine făcut şi dus la capăt.”

Europa Liberă: Bine, dar guvernarea comunistă a reuşit cu 17 % să opereze indexări, pe când actualul Guvern doar cu 4 %. Şi de aici porneşte nemulţumirea cetăţenilor.

Veaceslav Negruţi: „Dacă ne ducem pe pista de declaraţii foarte şi foarte populiste, riscăm să umflăm lumea cu fel de fel de promisiuni, ca până la urmă lumea să rămână dezamăgită. De aceea găsim astfel de soluţii, ca aşteptările cetăţenilor să fie cel puţin satisfăcute, reieşind din posibilităţile care există la moment, şi nu promisiuni deşarte, fără nici o acoperire financiară în buget. Trebuie să fim corecţi faţă de oameni.”

Europa Liberă: Dar ştiţi, atunci când se spune adevărul, lumea oricum e neîncrezătoare. Şi mai mult ea crede când vede ce are în buzunar.

Veaceslav Negruţi: „O fi şi asta. Dar de atâta avem grijă ca banul într-adevăr să ajungă la om în buzunar. Şi să nu se întâmple cum au făcut-o comuniştii, când au declarat majorări de salarii şi de pensii în anul 2009, la început de an, dar de fapt plăţile se făceau din împrumuturi luate scumpe, de altfel, la băncile comerciale, şi bani luaţi de pe contul mijloacelor speciale, care aparţineau universităţilor, colegiilor. Sute de milioane de aşa gen au fost luate. Plus, contribuţiile la asigurarea medicală, care urma să ajungă la protecţia medicală a cetăţenilor noştri, nu se ducea acolo şi banii erau folosiţi de către fosta guvernare la plata pensiilor şi salariilor, pentru că nu făceau faţă promisiunilor. Şi de n-ar fi fost noua guvernare să preia conducerea atunci, de n-ar fi fost această deschidere din partea şi partenerilor noştri, mă tem că situaţia în Moldova, după o guvernare comunistă, ca şi finalitate, putea să fie în cel mai bun caz ca şi în Grecia. Am reuşit să administrăm o situaţie deloc uşoară. A propos, se face faţă cu banii, pe care îi avem din încasări la buget.”

Europa Liberă: Scurt pe doi: totuşi negociaţi acest aspect cu FMI-ul, sau nu?

Veaceslav Negruţi: „Noi suntem în dialog permanent cu Fondul Monetar, inclusiv şi subiectul ce ţine de asistenţa şi protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aţi prezentat deja Cabinetului de miniştri proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor?

Veaceslav Negruţi: „Este prezentat la Guvern pachetul de documente, pentru că nu e vorba doar de proiectul legii bugetului pe 2011. Mai departe urmează să decidem ce facem. Pentru că nu exclud faptul, că până la 1 octombrie nu vom avea Parlament şi atunci va fi practic inutilă discuţia acestui proiect în Guvern. Aşa prevede legea – până la 1 octombrie trebuie să fie prezentat în Parlament.”
XS
SM
MD
LG