Linkuri accesibilitate

26.09 - Chișinău: Modificări ale Legii audiovizualului


Parlamentul va examina săptămâna aceasta modificarea Legii, care obligă posturile de radio şi televiziune din R. Moldova să emită în proporţie de 65 % în limba română.


26 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Modificări ale Legii audiovizualului.


Radu Benea: Biroul permanent al Parlamentului a decis astăzi să includă pe ordinea de zi a şedinţelor în plen din săptămâna aceasta câteva proiecte de modificare şi completare a Legii audiovizualului. De asemenea, la Birou s-a decis asupra începerii unei audieri parlamentare în problema transnistreană. Detalii de la Alexandru Eftode.

Parlamentul va examina săptămâna aceasta modificarea Legii audiovizualului, care obligă posturile de radio şi televiziune din Republica Moldova să emită în proporţie de 65 % în limba română. Biroul permanent al Parlamentului a decis astăzi să includă pe ordinea de zi a şedinţelor plenare de joi şi vineri trei proiecte de interpretare şi modificare a Legii. Asupra modificărilor insistă deputaţii comunişti şi cei din blocul lui Dumitru Diacov, după ce Curtea de Apel a decis retragerea licenţelor pentru opt posturi de radio şi unul de televiziune, care emit preponderent în limba rusă. Majoritatea acestora retransmit aproape integral posturi de la Moscova.

Unul dintre proiectele, care conţine interpretarea articolului 13 al Legii audiovizualului, stabileşte că o cotă obligatorie de 65 % de emisie în limba oficială se referă doar la producţia proprie a posturilor de radio şi TV, dar nu şi la emisiunile retransmise. Cea de-a doua interpretare posibilă a articolului 13 prevede, că 65 % din emisiunile în limba română vizează doar instituţiile audiovizuale de stat şi publice, ci nu şi cele private. Al treilea proiect de modificare a legii prevede, că suplimentar licenţei de emisie, instituţiile audiovizuale vor trebui să obţină şi o altă licenţă - de retransmisie, în cazul în care acestea vor dori să retransmită posturi străine.

Mai mulţi deputaţi din Comisia pentru mass media pledează pentru introducerea unei taxe triple pentru licenţa de retransmisie, în comparaţie cu cea simplă, care le permite posturilor de radio şi TV să difuzeze doar emisiuni de producţie proprie. În acest mod ar fi favorizată producţia emisiunilor locale, care vor trebui să fie realizate în proporţie de 65 % în limba oficială. Pentru retransmisia posturilor străine ar urma să fie achitată o taxă comparabilă cu cea de acces în spaţiul informaţional moldovenesc, stabilite pentru posturile de radio internaţionale.

Comisia parlamentară pentru mass media va lua în dezbatere în cadrul şedinţei de mâne toate cele trei proiecte şi va prezenta un raport la şedinţa plenară a Legislativului.

Tot astăzi Biroul permantent al Parlamentului a decis ca audierile parlamentare în problema transnistreană, programată pentru una din şedinţele plenare din săptămâna curentă, să se desfăşoare cu uşile închise. Biroul permanent nu a oferit explicaţii asupra acestei decizii. Un comunicat de presă al Legislativului precizează doar, că va fi audiat preşedintele Comisiei guvernamentale de la Chişinău privind Transnistria, Vasile Sturza. Desfăşurarea audierilor parlamentare în problema transnistreană a fost propusă anterior de către Comisia pentru politică externă, care a preluat o iniţiativă mai veche a deputaţilor creştin-democraţi.

Potrivit Comisiei de politică externă, negociatorii din partea Chişinăului „au comis greşeli grave în ultimii ani în tratativele cu Transnistria, precum şi în dialogul cu autorităţile ruse, care şi-au propus să fie mediatori şi garanţi ai soluţionării diferendumului”. Surse din Parlament ne-au comunicat, că negociatorul din partea Chişinăului, Vasile Sturza, va prezenta în cadrul audierilor un raport privind evoluţiile înregistrate în acest an în procesul de tratative cu Tiraspolul. De asemenea, Sturza va informa deputaţii despre proiectul de statut special al regiunii transnistrene, elaborat de către Chişinău. Ministrul adjunct de Externe, Eugen Carpov, declara anterior că acest document a fost acceptat de către părţile garante – Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE drept baza viitoarelor negocieri.

Biroul permanent al Legislativului nu a dat curs propunerii vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Ciobanu, de a-i solicita un raport privind problema transnistreană preşedintelui Petru Lucinschi. Solicitarea lui Ciobanu se baza pe faptul, că soluţionarea conflictului transnistrean a fost una din promisiunile electorale ale lui Petru Lucinschi în scrutinul prezidenţial din 1996.

Să adăugăm în final, că Biroul permanent a exprimat astăzi o atitudine negativă în legătură cu decizia Guvernului de a delega unei firme americane dreptul de comercializare a spaţiului virtual moldovenesc de pe Internet. Guvernul este hotărât să acorde companiei „DOT MD” dreptul de a comercializa timp de 25 de ani medicilor din toată lumea domenul „MD”, care denotă pe Internet Republica Moldova. Conducerea Legislativului consideră, că negocierea contractului cu firma americană nu a fost suficient de transparentă.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG