Linkuri accesibilitate

26.09 - București: Drumul de la tehnocraţie la politică


Șerban Orescu
Șerban Orescu

Calitatea de tehnocrat şi independent necesită un efort suplimentar de popularizare a candidaturii.


26 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Șerban Orescu).

Drumul de la tehnocraţie la politică.

Sondajele de opinie arată că Mugur Isărescu are şanse mari să intre în al doilea tur de scrutin, la apropiatele alegeri prezidenţiale. Premierul Isărescu pare însă să ezite să fructifice acest avantaj teoretic.

„O campanie total atipică”, anunţa purtătorul de cuvânt al premierului Adrian Vasilescu. Unica promisiune pe care o va face Isărescu va fi programul său dar nu vor fi dezbateri pe marginea programului. (...) Nu se cunoaşte pentru moment programul d-ului Isărescu. El va fi dat curând publicităţii şi o se semene cu al actualului guvern: creştere economică, scăderea inflaţiei, etc. Nu un program populist precum „Contractul cu România” de acum 4 ani, cât unul mai curând tehnic de însănătoşire a economiei”.

Mugur Isărescu recunoaşte că succesul în alegeri depinde şi de imagine, dar asta cere bani şi timp, lucruri de care nu dispune. Calitatea de tehnocrat şi independent necesită însă un efort suplimentar de popularizare a candidaturii, publicul ne fiind obişnuit cu astfel de constelaţii. „Dl Isărescu nu este şi nu vrea probabil să devină un bun politician. Pe drept consideră că omul politic s-a compromis în ultimii ani. Dar o parte a opiniei publice doreşte mai multă atenţie.

Aceasta face parte din psihologia jocului electoral pe care orice candidat este dator să-l cunoască. (...) S-ar putea ca reţinerea în campania electorală se explică şi prin faptul că dl Isărescu nu vrea să-şi compromită şansele de a reveni la conducerea Băncii Naţionale”.
XS
SM
MD
LG