Linkuri accesibilitate

„Trebuie să ne schimbăm strategia!”



Giovanni La Via este europarlamentar italian membru al Partidului Popular European. In cadrul Parlamentului European el este mebru al Delegatiei UE/Moldova si al EURONEST.


Europa Libera: Dle La Via, presedintele Consiliului European, dl Rompuy spunea saptamana aceasta in Parlamentul European ca pentru a deveni o putere globala, UE trebuie sa mentina stabilitatea regionala si mentiona atat Balcanii de Vest cat si tarile din Parteneriatul Estic. Aici exista insa un conflict nerezolvat- Transnistria.

Giovanni La Via
: Uniunea Europeana are in momentul de fata o problema: suntem unul dintre cei mai mari contributori si sustinem financiar toti acesti parteneri regionali, dar nu avem o importanta foarte mare din punct de vedere politic. In fapt suntem cel mai important donator in Palestina, de pilda. Platim 500 de milioane de euro in fiecare an pentru a sustine cetatenii palestinieni insa nu avem in acest moment un rol important ca putere politica. Este la fel si cu vecinii estici ai Uniunii Europene. Sustinem aceste tari cu multi bani insa nu avem un rol politic important. Cred ca trebuie sa ne schimbam strategia. Da, vom sustine financiar aceste regiuni dar dorim sa jucam un rol politic.

Europa Libera: Revenind la Transnistria as vrea sa reamintesc de initiativa cancelarului german cu privire la Transnistria. Nu am auzit la nivelul Uniunii Europene nimic oficial despre asta.


Giovanni La Via
: Cred ca trebuie sa vorbim despre prioritizarea banilor europeni. Aceasta nu este o perioada usoara pentru noi. Inca trecem printr-o mare criza si nu avem destui bani pentru a finanta toate prioritatile bugetului nostru. In acest moment nu avem suficiente fonduri pentru suplimentarea ajutoarelor, suntem de fapt la limita de sus.

Europa Libera: Dar in Transnistria EU nu trebuie sa plateasca nici un euro. Acolo este nevoie doar de vointa politica.


Giovanni La Via: Da, un rol politic. Insa in acest moment UE este la inceputul unei noi organizari politice dupa Tratatul de la Lisabona. S-a infiintat Serviciul pentru Actiune Externa prin care, cu un efort special, vom intari in acea zona rolul nostru politic. O putem face!
XS
SM
MD
LG