Linkuri accesibilitate

„O necesitate morală şi pragmatică pentru Statele Unite”


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Președintele Barack Obama: „Liberatea, dreptatea şi pacea lumii trebuie să înceapă cu libertatea, dreptatea şi pacea individului”.

Săptămâna aceasta, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a reafirmat dimensiunea democratică a politicii externe americane, contracarând criticile că administraţia lui n-ar fi destul de activă în apărarea drepturilor omului. În discursul ţinut joi la Adunarea Generală ONU, Obama a spus că „liberatea, dreptatea şi pacea lumii trebuie să înceapă cu libertatea, dreptatea şi pacea individului” şi că aceasta este „o necesitate morală şi pragmatică” pentru Statele Unite.

Cu o zi înainte, miercuri, preşedintele spunea în discursul de la summitul dezvoltării, ţinut sub egida ONU, că de acum înainte Statele Unite vor căuta să implice mai mult guvernele ţărilor lumii în apărarea drepturilor omului.

La începutul mandatului său, preşedintele Obama n-a vorbit prea des despre asemenea chestiuni, fiind acuzat de unii că de dragul pragmatismului şi al intereselor economice neglijează agenda democratică în relaţii cu ţări ca Rusia sau China.

În discursurile de săptămâna aceasta, preşedintele american s-a ferit din nou să numească regimurile opresive, dar a făcut aluzii destul de transparente la Venezuela, Egipt şi Iran. O altă noutate în remarcile lui Barack Obama este că a chemat în ajutor, în efortul pentru libertate la scară globală, ţările pentru care libertatea este o cucerire recentă. Barack Obama a făcut apel la ţările care s-au eliberat de tiranie, de la Africa de Sud până la ţările est-europene, sud-asiatice şi latino-americane, îndemnându-le să nu tacă atunci când în alte ţări, conduse de regimuri represive, dizidenţii sunt întemniţaţi şi protestatarii sunt bătuţi. „O parte din preţul libertăţii noastre este să cerem libertate pentru alţii”, a spus Obama.

Într-o analiză a acestor remarci, corespondentul EL Ron Synovitz scrie că politica externă a actualei administraţii democrate se deosebeşte întrucâtva de a lui George Bush. Fostul preşedinte republican, crede Synovitz, a neglijat într-o măsură societatea civilă din propria ţară, dar şi din altele, nedemocratice, preferând măsuri de presiune dure, inclusiv armate, împotriva tiraniilor agresive.

Barack Obama a insistat săptămâna aceasta că activismul cotidian este pentru el foarte important. „Societatea civilă este conştiinţa comunităţilor noastre”, a spus Obama, promiţând că Statele Unite vor sta de vorbă cu organizaţii cetăţeneşti străine, chiar ocolind ceea ce a numit „sălile guvernamentale”. Aceste remarci au fost salutate de îndată de apărătorii drepturilor omului.

Organizaţia Oxfam, cu sediul în Marea Britanie, a spus că aplaudă împreună cu colegele ei din lumea întreagă promisiunile lui Obama, dar a adăugat că va urmări foarte atent dacă vorbele frumoase vor avea şi efecte concrete.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG