Linkuri accesibilitate

Explozie a prețurilor la alimente în lume


Secretarul General ONU Ban Ki-moon ia cuvîntul la o reuniune FAO

Intemperii fără precedent în Rusia, Ucraina, Kazahstan, Pakistan și China.


Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) este îngrijorată de creşterea extrem de rapidă a preţului pentru alimente. Majorări de preţuri s-au înregistrat în ţările în curs de dezvoltare, unde oamenii cheltuie, oricum, o mare parte din venituri pe hrană.

Creşterea preţurilor a provocat deja revolte în Mozambic. Mulţi se tem că să-ar putea repeta criza de acum doi ani, când preţurile au explodat. Oficialii ONU dau însă asigurări că situaţia nu se compară, pentru că anul acesta rezervele de cereale sunt mari, iar recolta va fi una bogată.

Printre motivele care au dus la majorarea preţurilor la nivel mondial se numără interdicţia Federaţiei Ruse la exportul de cereale, intrată în vigoare luna trecută şi inundaţiile care au avut loc în Pakistan şi China.

Federaţia Rusă a luat decizia de a interzice exportul grânelor după ce incendiile din această vară au distrus un sfert din recolta ţării. Preşedintele Uniunii Cerealiere a Rusiei, Arkadi Zlochevski, a declarat pentru Reuters că rezervele de grâne permit autorităţilor să facă faţă numai cererii interne: „Am pierdut aproape o treime din recolta planificată la început. Sperăm să obţinem în jur de 65-68 de milioane de tone de cereale. Însă, dacă ţinem cont de rezervele cerealiere ale ţării, vom avea în stoc în jur de 26 de milioane de tone – destul ca să facem faţă nevoilor interne ale ţării.”

Preşedintele Federaţiei Ruse Dmitrii Medvedev a declarat că Moscova ar putea ridica embargoul pe exporturi, la finele acestui an, după ce va fi clar care va fi recolta.

Vremea nefastă a afectat şi Ucraina şi Kazahstanul. La începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii din Kazahstan a anunţat că recolta de grâu din acest an va fi cu 40 % mai mică decât anul trecut. Guvernul ucraianean se aşteaptă la o recoltă cu 15 % mai mică.

Acum doi ani, interdicţia la exportul de cereale din peste 40 de state a dus la o scădere dramatică a rezervelor mondiale de cereale. Oficialii ONU au fost presaţi să elaboreze strategii pentru a evita o repetare a scenariului de acum doi ani, când numărul celor care au suferit de foame s-a ridicat la un miliard.
XS
SM
MD
LG