Linkuri accesibilitate

„Furie” de Salman RUSHDIE


Revoltă până la Dumnezeu împotriva lumii moderne, cu tehnologiile ei sofisticate cu tot.

„Oriunde ţi-ai fi întors privirile, cugetă profesorul Solanka, furia plutea în aer. Oriîncotro ţi-ai fi ascuţit auzul, se auzea bătaia de aripi a întunecatelor zeiţe” – şi asta pe durata celor 300 de pagini ale romanului Furie, de Salman Rushdie, Humanitas, 2006, dar şi după ce închizi cartea, fără putinţă de a te mai sustrage vrăjii autorului, la rându-i un iscusit păpuşar de… idei! Dincolo de complexitatea personajelor, fiecare întruchipează, în ultimă instanţă, o idee – pentru care unii nu ezită să ucidă, iar alţii să meargă la moarte.

Într-o Americă a tuturor libertăţilor, dar şi convenţiilor, profesorul Malik Solanka, acum cunoscut mai ales ca autorul Isteţei şi producător al unui show TV cu păpuşi, se revoltă până la Dumnezeu împotriva lumii moderne, cu tehnologiile ei sofisticate cu tot: „Profesorul (…) ascultă sunetul vocii lui Eleanor, închipuindu-şi cu un uşor dezgust cum este spartă în mici pachete de informaţie digitalizată (…). Nu, nu datorită tehnologiei, ci în ciuda ei trece nealterată prin noile aparate frumuseţea, această umbră, acest lucru de preţ”.

Dar marea furie, furia devastatoare, este îndreptată împotriva lui însuşi şi a creaţiei sale mult iubite, păpuşa Isteaţa, scăpată de sub control şi care începe să-l joace, la rându-i, pe degete, nu fără a-i da şi el o mână de ajutor: „Căci ştia că nu se descotorosise de Furii. O mânie surdă, intermitentă, continua să se infiltreze şi să-l sape adânc, ameninţând să răbufnească fără preaviz, ca erupţia unui vulcan”.

Cele câteva personaje umane de care se ataşează la New York – Jack, Mila Milo, Neela – par să-l smulgă, într-un fel sau altul, din acest vârtej ucigător, fie pentru a-l reda creaţiei (Mila), fie dragostei (Neela). Fără a-l urma însă până-n pânzele albe. Şi atunci, la capătul coborârii în Infern, păpuşarul – jucat pe degete de păpuşile sale – îşi regăseşte fiul, de 5 anişori, de dragul căruia sare în sus „până ce Asmaan nu se va întoarce şi-şi va vedea tatăl acolo sus, adevăratul şi singurul lui tată zburând la cer, asmaan, cerul”. Înălţătoare privelişte!
XS
SM
MD
LG