Linkuri accesibilitate

Miza alegerilor americane din noiembrie


Președintele Barack Obama ia cuvîntul în Congres
Președintele Barack Obama ia cuvîntul în Congres

Controlul asupra Congresului și popularitatea președintelui la mijloc de mandat.

Alegerile de anul acesta nu au anvergura celor din ani cu scrutin prezidential, dar au totusi o mare importanta. Alegerile sint pentru toate locurile din Camera Reprezentantilor, o treime din Senat si – la nivel local – pentru posturi de guvernatori, consilii locale, primari, judecatori si asa mai departe. Fireste insa ca observatorii politici privesc cu mare interes scrutinul cu impact federal, cel pentru Congres. Asta pentru ca in prezent, democratii presedintelui Barack Obama controleaza ambele camere ale Congresului.

In America, parlamentul este o institutie foarte puternica si influenta. Presedintele poate propune si initia programe, dar Congresul este cel care le finanteaza … sau nu. Banii pentru fiecare minister vin de la Congres. Daca republicanii ajung sa controleze cel putin o camera a legislativului – asa cum se prezice – presedintele Obama va trebui sa-si ajusteze programul, in caz contrar urmind sa-i fie foarte greu sa guverneze. Asa s-a intimplat in 1994, cind presedinte era Bill Clinton si republicanii au cistigat alegerile si preluat Congresul. Doua lucruri s-au intimplat ca o consecinta a acelui moment: Clinton s-a deplasat catre centrul spectrului politic si a devenit mai vulnerabil, fiind in cele din urma pus sub acuzare, in cazul Monica Lewinsky. Orice presedinte stie ca daca opozitia controleaza Congresul, va trebui sa faca concesii pentru a putea forma coalitii in sprijinul diverselor proiecte.

In afara de practica guvernarii, scrutinul din noiembrie este relevant ca un test al popularitatii presedintelui, la mijlocul mandatului sau. De pe acum, Obama da semnale ca urmeaza o ajustare de directie, odata cu o noua echipa de consilieri care i se va alatura. Presedintele si-a pierdut mult din popularitate. Se pare ca actualele alegeri vor depinde de capacitatea celor doua partide de a-si aduce la vot propria baza electorala. Republicanii par sa beneficieze de acest fapt. Conservatorii vad – dintr-un motiv sau altul, pe drept sau pe nedrept – in Obama o primejdie pentru tipul de societate pe care si-l doresc: o societate in care economia de piata este lasata cit mai neingradit sa functioneze.

De ce este important ca sa fie organizate alegeri la fiecare doi ani? In sistemul american, cu doua partide, parintii fondatori au simtit nevoia sa ofere populatiei un mijloc de a se pronunta relativ des in legatura cu maniera in care tara este condusa. De obicei in alegerile dintre cele prezidentiale prezenta la vot este mai scazuta si chestiunile locale au o pondere mai mare in decizia electoratului. Tot de obicei, partidul presedintelui pierde in aceste alegeri, problema este insa cit vor pierde democratii. Camera Reprezentantilor va intra probabil sub controlul republicanilor. Senatul ar fi putut si el, dar miscarea Tea Party si unii dintre candidatii sai mai excentrici, care sint inscrisi ca republicani, ar putea oferi o nesperata sansa democratilor sa mentina Senatul.
XS
SM
MD
LG