Linkuri accesibilitate

Eșecul referendumului - manipularea etnocraților


Tatiana Zdanoka
Tatiana Zdanoka

Eurodeputata letonă Tatiana Zdanoka: UE functioneaza deja în 2 viteze. În condițiile unei extinderi automate, procesul de stratificare din UE se va agrava.

Europa Libera: Dna Zdanoca, stiti ca in Moldova referendumul a esuat. Care este in opinia dumneavoastra motivul acestui esec?

Tatiana Zdanoka: Cred ca este o dezamagire a populatiei cu privire la procedurile democratice, situatie pe care o intalnim nu doar in Moldova ci in tot asa numitul “spatiu post-toalitar”, de la Rusia, la Ucraina si Moldova. Asistam la manifestarea unei etnocratii si nu a unei democratii. Cred ca e nevoie de o vreme pentru a depasi aceasta perioada. Am observat ca exista tensiuni inter-etnice folosite de o serie de oligarhi care au aparut in aceste teritorii ca urmare a procesului de privatizare.

Europa Libera: Este in acest moment Uniunea Europeana dezamagita avand in vedere ca a sustinut foarte puternic evolutiile pro-europene din ultima vreme din Moldova?

Tatiana Zdanoka: Stiti ce se intampla … Noi discutam acum la nivelul UE despre capacitate de extindere. Se pune problema Turciei, a Balcanilor iar Moldova nu poate fi scoasa din acest context. Pe de alta parte, lumea se schimba de la un sistem monopolar de putere la unul bipolar. Discutam de Statele Unite, de China, iar Uniunea Europeana trebuie sa isi gaseasca locul sau. Cred ca Europa trebuie sa faca o punte din nord catre est implicand in acest spatiu Rusia si ca sursa de energie, iar Moldova va juca un rol esential prin pozitia sa geografica.

Europa Libera: Avand in vedere ceea ce ati spus, problemele UE de a-si gasi un rol pe noua harta de putere a lumii dar si cele legate de criza economica, putem spune ca aderarea unor tari ca Moldova va trebui sa astepte mai mult decat se credea cu putin timp in urma?

Tatiana Zdanoka: Cuvantul cheie va fi: cooperarea strategica. UE functioneaza deja in 2 viteze. Avem tarile din zona Euro si celelalte, avem tarile donoare si tarile care solicita credite pentru a-si echilibra balantele de plati. Daca privim cu atentie, cele mai atinse de criza sunt tarile periferice, de la Grecia, la Portugalia, Letonia, Romania si Ungaria.

Daca UE va continua in mod automat procesul de extindere aceasta stratificare va continua. Cred ca nu este bine pentru Moldova asa cum nu este nici pentru Letonia, tara mea, care se simte dezamagita de evolutia lucrurilor dupa intrarea in Uniunea Europeana. Am pus la dispozitie piata noastra, dar am distrus agricultura, industria si nu am pus nimic in loc. Desigur, exista si povesti de succes cum e cazul Poloniei sau a Cehiei care si-au conservat industria si au fost mai rezistente la presiunea Bruxelles-ului. Cred ca guvernul moldovean trebuie sa invete din greselile noastre. Este o tinta falsa data moldovenilor, aceea ca devenind cetateni europeni li se vor rezolva toate problemele. As recomanda presedintelui Mihai Ghimpu sa fie mai intelept si sa invete din greselile noastre. Sa mobilizeze moldovenii pentru a avea propriile proiecte si realizari si nu sa astepte ajutorul altor tari care sa ajute Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG