Linkuri accesibilitate

Reuniune la Sofia a bulgarilor basarabeni


Inițiativă pentru crearea unui centru de integrare a bulgarilor provenind din Moldova.

Aproximativ 20 000 de etnici bulgari din Basarabia s-au stabilit în ultimii ani în Bulgaria. Cifra a fost anuntata de profesorul Bojidar Dimitrov, ministrul fara portofoliu, responsabil pentru bulgarii de pretutundeni. El a mai spus ca bulgarii din Moldova sânt foarte bine pregatiti pentru viata în noua lor patrie, se integreaza si gasesc foarte repede locuri de munca.

Ministrul Dimitrov a participat la prima întrunire a bulgarilor basarabeni care a avut loc în cartierul sofiot „Mladost” pe data de 22 seprembrie. Data a fost aleasa nu întamplator, intrucit este ziua cind s-a nascut ex-premierul bulgar Alexandr Malinov, care provine din Basarabia. El este polinicianul care a semnat în anul 1908, în ciuda opozitiei Rusiei, actul de proclamare a independentei statului bulgar.

Ivo Androvski, presedintele organizatiei pentru legaturi culturale cu bulgarii din Basarabia „Rodoliubet”, a lansat ideia rebotezarii unor strazi sofiote cu numele unor cunoscute personalitati bulgare nascute în Basarabia.

Ministrul Dimitrov si directoarea fundatiei „Bulgari basarabeni 98” Svetlana Filipova au salutat ideia inaugurarii unui centru pentru integrare a bulgarilor din Basarabia. Noii cetateni bulgari vor putea gasi acolo ajutor pentru închirierea de locuinte si gasirea de locuri de munca.

Ministrul a promis ca în urmatorii ani etnicii bulgari vor obtine mult mai repede si mai usor documente de cetatenie. Într-un interviu însa el avertizeaza ca Sofia doreste foarte mult, dar nu poate urma politica liberala a Ungariei si României fata de etnicii sai din diaspora. Budapesta, de pilda, promite acordarea aproape automata a cetateniei dupa 1 ianuarie 2011 celor aproape 3 milioane de etnici unguri din România, Slovacia si Serbia. România promite cetatenie tuturor celor care au locuit pe teritoriul sau între 1941-1944, inclusiv etnicilor rusi, gagauzi si ucraineni. „Noi, a spus ministrul Dimitrov, am urgentat procesul de restabilire a cetateniei - am renuntat la intermediari si am introdus obligativitatea ca în cel mult un an orice cerere sa fie rezolvata.”
XS
SM
MD
LG