Linkuri accesibilitate

29 septembrie 2000 - „Profită puţin, profită toţi”


Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Anomaliile FNI, rapacitatea și naivitatea depunătorilor, nedreptatea Parlamentului

29 septembrie 2000

Actualiatatea

Moderator: Radu Călin Cristea
Comentator: Horia Roman Patapievici

„Profită puţin, profită toţi”

„Parlamentul a luat în fine o decizie în ce-i priveşte pe păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii: să găsească guvernul o sursă de finanţare de la buget în termen de 15 zile. Altfel spus, parlamentul s-a spălat pe mâini, acceptând punctul de vedere al depunătorilor FNI. Ca să nu supere nici un potenţial votant.

(...) Ce cer păgubiţii FNI ? Nici mai mult, nici mai puţin decât despăgubirea integrală a sumei depuse. De către cine? De către stat. Cu ce bani? Cu bani de la buget. Argumentul lor este că depunerile FNI ar fi fost garantate de CEC, deci CEC-ul să plătească, adică statul.

(...) Câteva obiecţii: prima anomalie a FNI era profitul promis depunătorilor. Potrivit unor surse demne de încredere, acesta se situa în jurul a 200%. În România, media dobânzii oferite de BCR a fost de circa 40 la sută. Ceea ce însemnă, fără a ţine cont de inflaţie, că un depunător BCR îşi dublează suma în 5 ani, faţă de numai un an pentru depunătorul la FNI.

Evident, câştigul FNI era suplimentat de gradul de risc. Cine se grăbeşte riscă, un adevăr acceptat de toată lumea. Toate acestea erau bine cunoscute oricărui depunător FNI (...) Acum depunătorii FNI vor să fie complet despăgubiţi de noi toţi, fără să fim întrebaţi dacă vrem sau nu.
Cred că această pretenţie este imorală”.

Prin decizia sa, parlamentul mai acceptă o nedreptate şi anume de a nu aţinti atenţia asupra adevăraţilor responsabili pentru căderea FNI.
XS
SM
MD
LG