Linkuri accesibilitate

Demiterea lui Lujkov - indiciu al luptei dintre Medvedev și Putin? (Foreign Policy)


Primarul Moscovei este numai o parte a unui sistem de corupţie globalizată (Independent).


Este evident că pentru presa occidentală, în general, dar mai ales pentru cea de limbă engleză, demiterea primarului Moscovei Iuri Luşkov nu este altceva decât încă o scenă pe care s-au confruntat sau nu preşedintele Medvedev şi premierul Putin. Sau oglinda echilibrului de putere la Kremlin, astăzi. Sau un indiciu serios despre cine va fi candidat la preşedinţie. Oricum, analizele şi comentariile au puţin de a face cu fostul primar al capitalei ruse, ultimul înalt demnitar al erei Ielţin.

Cotidianul britanic Times titrează „Primarul Moscovei concediat: o victorie dar şi o mutare riscantă pentru Medvedev”. Times continuă: „La prima vedere, demiterea lui Lujkov este în favoarea lui Medvedev, dovada unei forţe de decizie care-i lipsise în trecut. Dar viteza cu care premierul Putin şi-a adjudecat parte din această victorie şi a anunţat că el îl va numi pe viitorul primar al Moscovei, lasă de înţeles că preşedintele Medvedev nu a luat de fapt nici o decizie singur. Iar concluzia care se impune este că Rusia rămâne sub controlul ferm al premierului Vladimir Putin, care o să continue să-şi impună stilul autoritar”.

În publicaţia de analize politice Foreign Policy, Julia Joffe se întreabă „Ce spune căderea controversatului primar al Moscovei despre echilibrul de putere de la Kremlin?”. Concluzia ei este că ar fi greşit ca cineva să creadă în speculaţiile că demiterea primarului a fi fost precedată de un conflict între premierul Putin, care l-ar fi susţinut pe primar, şi preşedintele Medvedev, oponentul public al lui Luşkov.

„Orice înalt funcţionar de la Moscova o să-şi spună că Putin a fost şi rămâne forţa decizională, preşedintele Medvedev nu face decât să-i ţină temporar loc. În cuvintele lui Alexei Chadaev, noul strateg al Rusiei Unite, un păcat de moarte este să încerci să creezi o breşă între cei doi lideri ai ţării”.

În opinia analistei de la Foreig Policy „Putin a fost cel care a decis că Lujkov trebuie demis şi l-a trimis pe Medvedev să rezolve problema, aşa încât a scăpat de un adversar periculos fără să-şi fi pătat mâinile, într-o confruntare care devenea sângeroasă”.

Moscow Times, publicaţia rusă în limba engleză, crede şi ea că demiterea lui Lujkov este legată de situaţia de la Kremlin dar este dispusă să dea mai multă credibilitate celor care văd aici un conflict între preşedintele Medvedev şi premierul Putin. Numai că şi Moscow Times ajunge la concluzia ca „Putin reuşeşte să controleze ţara datorită sistemului aproape stalinist pe care la instalat”.

O voce aparte este publicaţia britanica The Independent, astăzi în posesia omului de afaceri rus Alexander Lebedev. Lebedev scrie un editorial în care vorbeşte despre corupţia din primăria Moscovei, despre încercarea sa eşuată de a-l învinge pe Lujkov în ultimele alegeri locale directe şi despre afacerile necurate ale nevestei primarului. Şi anunţă că va iniţia un grup internaţional de jurnalişti de investigaţie, care să meargă pe urma marilor cazuri de corupţie, pentru că „Stăm pe un vulcan. – argumentează Lebedev. De cîte scandaluri precum Emron, Parmalat sau acum Lujkov avem nevoie înainte de a acţiona? Primarul Moscovei este numai o parte, chiar dacă mare, a unui sistem de corupţie globalizată. Un fenomen care trebuie tratat ca apartheidul în trecut, pentru că şi el răpeşte multor ţări perspectiva de viitor”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG