Linkuri accesibilitate

Normalizarea relațiilor moldo-române benefică întregii regiuni


Miniștrii de externe Iurie Leancă și Teodor Baconschi

La o conferință de presă cu Iurie Leancă, ministrul de externe român Teodor Baconschi declară că Bucureștiul este intermediarul fidel între RM și UE.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău, vicepremierul Iurie Leancă a declarat că pe parcursul unui an s-a reuşit revenirea la o normalitate a relaţiilor moldo-române. Mai mult: el spune că, în urma discuţiilor din această perioadă, s-a obţinut şi clădirea unui fundament sănătos a acestei colaborări, de urma căreia beneficiază toţi.

Iurie Leancă: „Beneficiază, în primul rând, cetăţenii din Republica Moldova, din România. O relaţie de la care beneficiază regiunea în ansamblu. Prin astfel de relaţii, bineînţeles, creăm o zonă de stabilitate, o zonă de înţelegere, fără suspiciuni.”

Printre acţiunile bilaterale, realizate în anul de guvernarea a coaliţiei liberal-democrate, Iurie Leancă a menţionat micul trafic la frontieră, recunoaşterea diplomelor de studii, dublarea numărului de burse, deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi, dar şi a Consulatului Republicii Moldova la Iaşi.

La conferinţa de presă, pe care au susţinut-o cei doi miniştri, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi a spus că Bucureştiul este în mod natural cel mai vocal şi fidel intermediar al dialogului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană. Şi aşa cum spune Teodor Baconschi, România va susţine şi în continuare vecinul de peste Prut pe calea integrării europene.

Teodor Baconschi: „Am făcut lobby la Bruxelles pe toate temele de agendă moldo-comunitare: pe vize, pe acord aprofundat şi cuprinzător de liber schimb, pe a finanţa proiecte de interconectare energetică şi feroviară pe care le avem în şantier. Suntem convinşi că toate evaluările Comisiei vor ţine cont de meritele individuale ale Republicii Moldova. N-a existat o monoextindere în istoria integrării europene, dar de data aceasta fie sunteţi cuplaţi cu Balcanii Occidentali, fie evaluaţi ca atare, pentru că nu trebuie să fiţi penalizaţi după ce v-aţi mişcat atât de bine şi de repede. Ci, dimpotrivă, premiaţi cu progrese substanţiale în toate formele negociate între Dumneavoastră şi Comisie..”

Întrebări?

Europa Liberă: Pentru excelenţa sa, domnul Baconschi: Domnule ministru, are România un proiect pe termen lung pentru Republica Moldova, indiferent de forţele politice care ar veni la putere? Dacă da, care ar fi acest proiect?

Teodor Baconschi: „Dacă în Republica Moldova e democraţie, atunci şi proiectul nostru e pe termen lung. Asta înseamnă că respectăm dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a-şi alege propriul destin. Credem în discernământul cetăţenilor din Republica Moldova. Nu-i credem rupţi de realitate. Le respectăm opţiunea, oricare ar fi ea şi ne dorim, aşa cum poţi să doreşti binele unui frate, ca democraţia să funcţioneze cu adevărat în Republica Moldova. Pentru că nu există vreo modalitate de a forţa pe cineva să devină democraţie. N-ai cum să faci chestia asta. Democraţia apare în momentul în care electoratul unei ţări este în mod corect chemat la urne, înţelege ce vrea cu propriul lui viitor, are de ales şi poate s-o facă în mod liber. Noi ne dorim democraţie în Republica Moldova pentru că suntem convinşi că ea extinde baza de libertate, diversifică oportunităţile de dezvoltare economică, stabilizează viaţa politică şi dă, până la urmă, vieţii de zi cu zi a fiecărui cetăţean un sens comunitar.”

Prezenţa în capitala moldavă a şefului diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Baconschi, este prilejuită de participarea, alături de alţi miniştri de Externe din ţările membre ale Uniunii Europene, la cea de-a treia reuniune a grupului pentru Acţiunea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc mâne la Chişinău. În această seară ministrul român de Externe participă la ceremonia de inaugurare a Institutului cultural român „Mihai Eminescu”, instituţie care urmează să contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale în domeniul culturii, artei şi ştiinţei.

Vezi comentarii (5)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG