Linkuri accesibilitate

Viitorul dialog sîrbo-kosovar pe agenda întrevederii Hillary Clinton - Catherine Aston


Secretarul de stat american Hillary Clinton

Secretarul de stat american va face peste 10 zile vizite la Belgrad și Priștina.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton va vizita luna viitoare Serbia si Kosovo. Obiectivul Secretarului de stat este sa discute cu lideri din regiune, intr-un efort de reconciliere. “Statele Unite sprijina eforturile autoritatilor din Serbia si Kosovo pentru a rezolva neintelegerile si chestiunile practice care se cer rezolvate” – a spus Hillary Clinton la o conferinta de presa cu ministrul de externe european Catherine Ashton. Clinton a spus ca a discutat cu oficialitatea europeana cai de imbunatatire a cooperarii pe teren si la nivel diplomatic.

In acest context Hilary Clinton a aratat ca se va afla in regiune peste zece zile. “Privesc cu mare interes catre vizita mea la Belgrad si Pristina si oportunitatea de a sta de vorba nu doar cu liderii de acolo dar si cu cetatenii” – a spus Hillary Clinton. Sefa diplomatiei americane a spus ca viitorul regiunii este obiectivul de urmarit tocmai pentru ca sirbii si kosovarii au atit de multe chestiuni delicate de rezolvat. Ea a mai spus ca Statele Unite si Uniunea Europeana sint pregatite sa sprijine si sa faciliteze eforturile de reconciliere ale partilor.

Se preconizeaza ca dialogul sirbo-kosovar va incepe in curind, in conditiile in care Belgradul nu recunoaste independenta fostei provincii. Kosovo si-a declarat independenta in 2008 si, in ciuda opozitiei Serbiei, este recunoscut de 70 de tari, intre care Statele Unite si majoritatea statelor din Uniunea Europeana. Pristina a primit o veste incurajatoare in iulie, cind Curtea Internationala de Justitie a decis ca declaratia de independenta a provinciei Kosovo nu violeaza legislatia internationala.

La inceputul lunii, Belgradul a acceptat sa poarte convorbiri cu reprezentanti kosovari, mediate de Uniunea Europeana. Finalitatea este ca ambele sa devina in urma acestui proces membre in Uniunea Europeana. Presedintele Serbiei, Boris Tadic a spus la Adunarea Generala ONU ca aceste convorbiri vor debuta in curind, dar deocamdata nu a fost stabilita o data. Statele Unite, care au jucat in anii 90 un rol important in contextul destramarii violente a fostei Iugoslavii, au sprijinit declaratia de independenta a provinciei Kosova si se pronunta pentru respectarea drepturilor minoritatilor etnice din regiune.
XS
SM
MD
LG