Linkuri accesibilitate

„Sînteţi cel mai dinamic partener”


Stefan Fule și Vlad Filat

Comisarul European pentru Extindere Stefan Fule: „Biletul proeuropean care constituie baza activităţilor AIE, a dat rezultate maxime în asocierea politică, integrarea economică şi dialogul pentru regimul liber de vize”

Astăzi la Chişinău s-a aflat în vizită Comisarul European pentru Extindere şi Politica de vecinătate Stefan Fule, pentru a participa la a 3 reuniune informală a „prietenilor Moldovei”, grup de ţări din UE care susţin apropierea RM de UE. Comisarul pentru integrare a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi a făcut mai multe declaraţii.

Comisarul Fule a vorbit în termeni elogioşi despre realizările obţinute de autorităţile Moldovei pe calea integrării europene insistînd asupra faptului că „Alianţa a reuşit să facă un pas înainte oferindu-le cetăţenilor o perspectivă clară vizînd apropierea şi îmbunătăţirea relaţiilor cu UE. Anume datorită acestui bilet proeuropean care s-a resimţit puternic şi constituie baza activităţilor în cadrul Alianţei am reuşit să obţinem rezultate maxime în ce priveşte asocierea politică, integrarea economică şi promovarea dialogului pentru regimul liber de vize”- a constatat comisarul.

„Sînteţi cel mai dinamic partener”, a spus Fule după încheierea reuniunii grupului de ţări care susţin apropierea Moldovei de UE. „Partener care a probat succesul în cadrul Parteneriatului Estic”, a adăugat comisarul.

Întrebat cînd anume ar putea obţine Moldova aderarea la UE, Stefan Fule a reafirmat că orarul este dictat de viteza reformelor pe care Moldova s-a angajat să le ducă la capăt. „În pofida faptului că de fiecare dată cînd cineva dintre noi soseşte la Chişinău se convinge de faptul că s-au întîmplat multe lucruri noi, totuşi rămîn foarte multe de făcut”.

Comisarul a avut astăzi mai multe întrevederi. Pe lîngă cele anunţate cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, Stefan Fule s-a întîlnit şi cu Vladimir Voronin, în calitatea dînsului de lider al opoziţiei dar şi de protagonist al unor contribuţii la efortul de integrare europeană a Moldovei, a precizat comisarul. Funcţionarul european şi-a exprimat încrederea că şi după alegerile din 28 noiembrie Moldova va fi la fel de fermă în opţiunea sa proeuropeană.

Tot azi Stefan Fule şi prim-ministrul moldovean Vlad Filat au semnat un protocol adiţional la Acordul de parteneriat şi cooperare, document care deschide noi oportunităţi pentru Moldova şi anume posibilitatea de a participa în 7 programe noi ale UE, în domenii diferite. Moldova este a doua ţară cu care UE semnează un asemenea protocol.

În octombrie urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri pe liberalizarea regimului de vize. Chişinăul este în aşteptarea recomandărilor pe care urmează să le facă cele două misiuni ale UE care s-au aflat la Chişinău în ultima lună.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG