Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională de la Kiev anulează amendamentele din 2004


Verdictul CC schimbă forma de guvernămînt din republică parlamentară în una prezidențială.

Curtea Constituţională de la Kiev a decis să-i întoarcă preşedintelui dreptul de a numi cabinetul de miniştri, astfel schimbând practic forma de guvernământ din republică parlamentară în una prezidenţială. Anterior, candidaturile propuse de preşedinte la funcţia de miniştri şi premier erau supuse votului Parlamentului.

Preşedintele Victor Ianukovici a salutat decizia Curţii, adăugând că Ucraina trebuie să modifice actuala Constituţie, poate prin intermediul unui referendum.

Vorbind la un forum în oraşul Ialta, Ianukovici a spus că “având în vedere experienţa tristă din trecut”, va continua să ia decizii doar ţinând cont de buchia legii. Ianukovici a promis să consolideze democraţia reprezentativă şi să respecte drepturile omului.

În 2004 modificarile aduse Constitutiei Ucrainei au fost determinate de aşa numita Revoluţie Portocalie, care i-a adus la putere pe preşedintele pro-occidemtal Viktor Yuscenko şi cabinetul reformist al Iuliei Timoşenko.

Fostul premier Timoşenko compară hotărârea Curţii Constituționale de astăzi cu puciul din 1991 împotriva liderului sovietic, Mihail Gorbaciov: “Ziua de 1 octombrie 2010, va rămâne în istoria Ucrainei ca o zi de distrugere a democraţiei, de restabilire a dictaturii”.

Politologul Victor Nebozhenko este de părere că decizia luată astăzi de Curtea Constituţională a înrăutăţit situaţia politică din Ucraina, şi aşa confuză: “Decizia Curţii Constituţionale de fapt a creat un colisiune constituţional. Curtea a luat locul organului suprem legislativ şi i-a propus să devină unul executiv”.

În opinia preşedintelui Centrului pentru Reforme Politice şi Legale de la Kiev, Ihor Koliushko, luând o asemenea decizie Curtea şi-a depăşit atribuţiile stabilite de Constituţie”.

Speakerul ucrainean Vladimir Litvin a cerut Comisiei Constituţionale să modifice textul Constituţiei actuale, iar Parlamentul urmează să ratifice modificările.

Politigraf

XS
SM
MD
LG