Linkuri accesibilitate

Poliţistul faţă cu microbuzul arhiplin


Există mai multe fațete ale problemei microbuzurilor ticsite cu călători.

Zice-se că primăria Chişinăului a început să lupte cu microbuzele arhipline. Zice-se că există un document ce limitează numărul pasagerilor care călătoresc în picioare în maxi-taxi-uri. Sincer să fiu, eu nu prea am simţit impactul acestei lupte. Toate zilele astea am călătorit în microbuze burduşite cu oameni.
Totuşi, într-una din zile impactul a fost resimţit de un cunoscut de-al meu. Era o zi caldă. Omul călătorea într-un microbuz arhiplin. La un moment dat, un brav poliţist a observat maxi-taxi-ul ticsit cu pasageri, l-a oprit şi l-a invitat pe şofer să iasă pentru a-şi primi pedeapsa. Ei bine, discuţa sau limpezirea lucrurilor dintre poliţist şi şofer a durat cel puţin vreo 10-15 minute, timp care li s-a părut o veşnicie pasagerilor care se călcau în picioare. Cîţiva dintre ei au ieşit din microbuz, dar ceilalţi aşteptau întoarcerea şoferului în salonul neîncăpător, sufocîndu-se.

Tot aşteptîndu-l pe şofer, oamenii au început să se revolte, să-şi exprime nemulţumirea. De ce discuţia dintre poliţist şi şofer e atît de lungă? se întrebau pasagerii transpiraţi. De ce trebuie să aşteptăm atîta? De ce acel poliţist e atît de insensibil şi ne face să suferim? Şi, la urma urmei, de ce procedura asta de aplicare a amenzii durează atîta? Oare nu se poate pur şi simplu înregistra numărul de înmatriculare sau fotografia permisul de şofat şi să fie lăsat şoferul să-şi urmeze drumul? Oare nu poate fi încasată amenda mai tîrziu?

Supărarea acelor pasageri poate fi înţeleasă. De bună seamă, de ce un poliţist trebuie să reţină minute bune un şofer? De ce oamenii trebuie să întîrzie şi să se sufoce din cauza discuţiei lungi dintre poliţist şi şofer?

Mai există însă aici alte două faţete ale problemei. Nu cumva microbuzul era arhiplin pentru că şoferului asta îi convenea? În acelaşi timp, nu cumva acel microbuz era arhiplin şi fiindcă pasagerii dau buzna cu zecile în el? Prin urmare, nu cumva acei pasageri au trebuit să-l aştepte vreme îndelungă pe şofer şi pentru că ei înşişi, ca şi şoferul, sînt de vină?

La început, atunci cînd au apărut pe străzile capitalei, maxi-taxi-urile mi se păreau o alternativă seducătoare, necesară. Acum, după sute şi mii de călătorii în microbuze arhipline şi nu neapărat curate, nu mai am aceeaşi convingere.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG