Linkuri accesibilitate

20 de ani de la reunificarea Germaniei


Măsuri speciale de securitate la Bremen
Măsuri speciale de securitate la Bremen

În cuvîntarea ținută cu această ocazie la Bremen, președintele Christian Wulff a mulțumit partenerilor NATO pentru contribuția lor la realizarea reunificării.

Festivitatea centrala dedicata unificarii Germaniei, în urma cu 20 de ani, s-a desfasurat la Bremen, cel mai mic land federal. Cu acest prilej presedintele federal Christian Wulff a rostit o cuvîntare programatica. Ideea principala a cuvîntarii lui Wulff a fost exprimata în leitmotivul „Germania, patria unita“. Presedintele a evocat evenimentele istorice din 1989 care au dus la prabusirea comunismului. În acest context el a evidentiat, în primul rînd, contributia Poloniei si Ungariei si a amintit de actiunile miscarii civice din fosta Republica Democrata Germana (DDR). Presedintele, însa, a criticat si insuficienta apreciere a dorintei est-germanilor de a schimba realitatile din rasarit. Wulff a multumit, de asemenea, partenerilor din Alianța Atlantică care au contribuit la realizarea unificarii celor doua Germanii. Fara sprijinul acestor prieteni, a spus Wulff, reunificarea nu ar fi fost posibila.

În continuare Wulff a pledat pentru toleranta si buna întelegere între toti locuitorii Germaniei, cerînd migrantilor sa se integreze, facînd, totodata, si o trimitere la istorie. „Crestinismul face parte din Germania, religia evreiasca apartine de Germania. Între timp si islamul face parte din Germania“, a subliniat presedintele federal.

Sefa guvernului german Angela Merkel a omagiat sîmbata contributia tuturor germanilor la unificare. Numai datorita acestei performante comune s-a putut realiza reconstructia noilor landuri estice. Angela Merkel a evidentiat, în acelasi timp, contributia curajoasa a est-germanilor la evenimentele din 1989.

La festivitatea din parlamentul local al landului Berlin, la care au participat sîmbata si ambasadorii puterilor aliate, a vorbit Joachim Gauck. Primul director al Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei securitati est-germane, Stasi, a cerut într-un interviu difuzat duminica de postul national de radio continuarea obiectiva a procesului de reconsiderare critica a trecutului comunist.

Este inadmisibil, a reliefat Gauck, ca biografiile fostilor tortionari sa aiba aceeasi valoare ca si biografiile victimelor.

Numerosi politicieni au transmis Germaniei felicitari cu ocazia zilei reunificarii. Presedintele american Barack Obama a evidentiat în mesajul sau pe cei care prin curajul lor au contribuit la prabusirea zidului. Rezultatul unitatii germane, a afirmat Obama, este o libertate pîna atunci necunoscuta pe continentul european si-n lume.
XS
SM
MD
LG