Linkuri accesibilitate

București: guvernul și opoziția în capcana populismului


Mugur Isărescu

Guvrnatorul BNR Mugur Isărescu: Drumul pe care au pornit politicienii romani este “drumul spre iad".

Partidele parlamentare din Romania se intrec in declaratii care le ofera oamenilor sperante de mai bine pe termen scurt, insa nici nici unul nu a reusit sa identifice in mod clar care vor fi sursele de finantare ale tarii pe anul viitor. Aceast carnaval al ofertul a demarat odata cu planurile socialistilor romani de a inlatura guvernul democrat-liberal aflat la putere. Socialistii promit ca vor repara “nedreptatile” facute de cabinetul Emil Boc, ca in ipoteza venirii lor la guvernare bugetarii isi vor reprimii salariile intregi, in vreme ce castele de pensionari privilegiate isi vor pastra veniturile intregi.

De partea cealalta, premierul roman Emil Boc face la rindul lui promisiuni greu de acoperit. Prima dintre cele mai contestate initiative guvernamentale este
programul pentru tinerii oameni de afaceri prin care cabinetul roman s-a gindit sa le dea celor care au sub 35 de ani, au initiative lucrative si idei serioase in acest sens cite 10 mii de euro pentru a porni o afacere. Premierul roman recunoaste ca “greul nu a trecut”, dar nu se teme sa intre in competitia ofertelor alaturi de opozitie, mai cu seama ca socialistii si liberalii incearca sa stringa cit mai multi parlamentari de partea lor pentru a avea succes cu o motiune de cenzura, pe care urmeaza sa o depuna in a doua parte a lunii octombrie.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a urmarit cu ingrijorare jocul prin care puterea si opozia liciteaza tot mai mult in fata populatiei greu incercate de criza si intr-un tirziu le-a atras atentia politicienilor ca “nu este suficient sa ai intentii bune si sa vorbesti bine la televizor ”pentru ca in discursul public domina capcana populismului care ne-ar putea duce spre iad".

In Romania anul acesta au fost reduse salariile bugetarilor cu 25 la suta, au fost plafonate pensiile si a crescut Taxa pe Valoarea Adaugata de la 19 la 24 la
suta, ceea ce a dus la scumpirea cosului zilnic. In aceste conditii sindicatele fac mitinguri de protest zilnic, in ultimele doua saptamini, iar opozitia face presiuni cu motiunea de cenzura. Promisiunile populiste de care vorbeste guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei se regasesc atit in promisiunile opozitiei care ar vrea sa forteze alegeri anticipate pentru anul viitor, cit si in discursurile premierului, care incearca sa convinga electoratul ca “nu trebuie sa cada victima negativismului”.

Mugur Isarescu a declarat ca "descurajarea muncii pentru a obtine voturi este evidenta” si grava mai cu seama ca in Romania sint mai multi pensinari decit angajati. Drumul pe care au pornit politicienii romani este “drumul spre iad", avertizeaza guvernatorul Bancii Nationale.
XS
SM
MD
LG