Linkuri accesibilitate

„Recensământul vieţii marine”


Cel mai complet catalog al vieţii oceanelor realizat în cursul unui deceniu









Oamenii de ştiinţă au finalizat o cercetare lungă de un deceniu a oceanelor planetei, adunând laolaltă într-o amănunţime fără precedent tot ce ştim acum despre vieţuitoarele mării. Detalii despre documentul numit „Recensământul vieţii marine” sintetizate de corespondentului nostru la Washington Richard Solash.

După ce au escaladat munţi subacvatici, au privit în cratere scufundate din care emană gaze fierbinţi, după ce au cercetat la microscop orice picătură de apă furată adâncurilor, oamenii de ştiinţă din 80 de ţări participante la recensământul mărilor se mândresc acum cu cel mai complet catalog al vieţii oceanelor.

Cercetarea a costat 650 de milioane de dolari. Banii au fost oferiţi savanţilor de 600 de donatori, de la guverne până la corporaţii industriale şi la organizaţii civice.

Printre miile de creaturi noi descoperite se numără şi una găsită în Oceanul Atlantic, despre care autorii cercetării spun că este aşa-numita „verigă absentă” între vietăţile vertebrate şi cele nevertebrate.

De fapt, catalogul documentează 6000 de specii potenţial noi, iar numărul speciilor marine cunoscute ajunge astfel la 250.000. Şi cu toată mândria noului recensământ, savanţii recunosc că asta ar fi doar un sfert din numărul total de specii marine de pe Terra.

Ian Poiner, un ecologist marin, şeful uneia din comisiile care au coordonat recensământul, a spus că savanţii au fost surprinşi de cât de multe sunt legate între ele diferite specii acvatice. Poiner a spus că sunt specii de peşte-ton care se mută de pe coasta de vest a Americii în Japonia, iar apoi fac drumul îndărăt. Sunt rechini care fac naveta, în acelaşi fel, între Australia şi Africa de Sud. „Sunt fenomen de care nu aveam habar până acum”, spune oceanologul.

Corespondentul nostru la Washington spune că importanţa cea mai mare a recensământului este poate faptul că el va permite de acum oamenilor de ştiinţă să evalueze starea de sănătate a mărilor şi oceanelor lumii. Printr-o coincidenţă, printre proiectele studiului a fost şi explorarea adâncurilor Golfului Mexic, încheiată cu câteva luni înaintea catastrofei ecologice provocată de explozia platformei marine a firmei BP.

Înainte de dezastru, savanţii au numărat cam 8000 de specii în Golful Mexic, inclusiv peşti şi mamifere marine care trăiau în apele ce aveau să fie poluate. Acum, după catastrofă, datele adunate înainte de savanţi vor putea ajuta la evaluarea proporţiilor contaminării şi la elaborarea unor planuri de refacere a ecosistemelor rănite.

La ceremonia de lansare a recensământului, ţinută luni la Londra, unul din co-fondatorii proiectului, fără să-şi ascundă mândria şi emoţia, a spus că el şi colegii lui se simt ca învăţaţii care au creat în urmă cu 250 de ani primul dicţionar şi prima enciclopedie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG