Linkuri accesibilitate

România: un nou împrumut FMI ?


Reprezentantul FMI a spus ca noul acord pe care îl va încheia Romania cu FMI va avea „cu siguranță” o valoare mai redusă decît împrumutul actual, dar că suma exactă va fi discutată cu autoritațile de la Bucuresti.


Seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks sustine ca noul acord pe care il va semna Fondul cu Bucurestiul va avea o valoare mai mica. Aceasta problema da nastere insa la controverse in Romania. Sabina Fati:

Oficialii si expertii din Romania se contrazic in ultima vreme in privinta necesitatii unui nou imprumut de la Fondul Monetar International. In vreme ce presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are nevoie de aproape sase miliarde de euro doar pentru a-si acoperi gaurile negre, guvernatorul Bancii Nationale sustine ca tara n-ar trebui sa se mai indatoreze. Guvernatorul Mugur Isarescu argumenteaza ca un nou imprumut de la FMI nu ar face decat „sa impovareze inutil tara”, care se bucura de „suficienta credibilitate, in plan economic”, iar rezervele financiare permit traversarea acestei perioade grele fara ajutorul Fondului.

In schimb seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks sugereaza astazi, într-un iterviu acordat agentiei Mediafax, că Romania va continua sa ia bani de la Fond, in conditiile in care s-a imprumutat in ultimii doi ani cu 20 de miliarde de euro. Reprezentantul FMI a spus ca noul acord pe care il va incheia Romania cu FMI va avea „cu siguranta” o valoare mai redusă decit împrumutul actual, dar ca suma exacta va fi discutata
cu autoritatile de la Bucuresti.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a avertizat ca un nou acord cu FMI ar trebui sa fie cel mult unul preventiv, iar banii sa fie folositi doar in conditii speciale, precizind ca anul viitor se asteapta o usoara relansare a economiei. Tot seful Bancii centrale i-a atentionat pe politicieni ca Romania are nevoie acum de stabilitate fiscala si ca orice noua majorarea a taxei pe valoarea adaugata (TVA) ar putea avea efecte negative.

In aceasta perioada parlamentarii partidului de guvernamint incearca sa gaseasca solutii pentru a aduna bani la buget inclusiv prin micsorarea taxei unice de impozitare, care in Romania este de 16 %. Un astfel de amendament a trecut la Senat cu propunerea de scaderea a acestui impozit la 10 %. In acelasi timp insa
Romania a marit acum doua luni TVA adaugata de la 19 la 24 %, ceea ce ar putea duce la cresterea inflatia.

Deocamdata Romania se afla in pina criza si, potrivit estimarilor FMI, va inregistra in acest an cea mai severa scadere economica din Europa emergenta, de 1,9%, si va avea anul viitor cea mai slaba crestere a Produsului Intern Brut, de numai 1,5%. Se preconizeaza de asemenea cea mai ridicata rata a inflatiei, dar un somaj relativ redus.

Conform Prognozei Economice Globale prezentata astazi de Fondul Monetar International (FMI), Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei scade in acest an, dar urmeaza sa avanseze anul viitor cu 1,5%, aceasta estimare este cnsiderata destul de optimista la Bucuresti de analistii economici, care se asteapta sa continue recesiunea si anul viitor.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG