Linkuri accesibilitate

Statele Unite - Pakistan: o relație politică sinuoasă


La locul atentatelor talibane de lîngă Quetta
La locul atentatelor talibane de lîngă Quetta

Pakistanezilor li se reproșează că nu au făcut suficient pentru a contracara talibanii de peste graniță, care - alături de lideri al Qaida - găsesc refugiu în zonele muntuoase din Pakistan.


Pakistanul este pentru Statele Unite un aliat regional important in sudul Asiei. Dar - asa cum spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela - relatia este una sinuoasa si complicata.

Este una dintre cele mai trainice aliante regionale pe care Statele Unite le-au avut in ultimele decenii. Pakistanezii se mindresc cu rolul pe care l-au jucat in timpul razboiului rece atunci cind, spun ei, aproape de unii singuri, au reusit sa contracareze ocupatia sovietica in Afganistan. Acesta este argumentul pe care ei il aduc atunci cind vorbesc despre o America cu memorie scurta, care nu se arata acum suficient de recunoscatoare pentru sacrificiul pakistanez din acei ani.

Islamabadul atrage atentia ca Pakistanul a fost un actor important in razboiul impotriva terorismului inca din anii ’80 si continua si acum. Doar ca in procesul luptei anti-sovietice din acea perioada, Pakistanul, in general si serviciile de informatii pakistaneze in special au format aliante conjuncturale cu fortele afgane, care au invins Moscova, dar care acum nu mai joaca acelasi rol agreat de occidentali. Este in special vorba despre talibanii afgani, care au ajuns dupa aceea la putere pentru a fi ulterior izgoniti odata cu intrarea fortelor americane, dupa atentatele puse la cale de aliatii talibanilor - al Qaida - in 2001.

Care este situatia acum? Pakistanezii au de luptat pe plan intern pe mai multe fronturi, unele de dizidenta interna, altele cu ramificatii internationale. Armata pakistaneza a obtinut succese de cind a luat in serios ofensiva impotriva propriilor talibani, cei pakistanezi. Dar pe acest fond, pakistanezilor li se reproseaza ca nu au facut suficient pentru a contracara talibanii de peste granita, care - alaturi de lideri al Qaida - gasesc refugiu in zonele muntoase din Pakistan, la frontiera cu Afganistanul. Pakistanezii continua sa se sacrifice in razboiul anti-terorist, in timp ce Statele Unite ar dori ca efortul sa fie mai amplu.

Islamabadul se plinge ca incursiunile avioanelor fara pilot americane si cele NATO fac victime civile, creaza resentimente in rindurile populatiei si sporesc popularitatea elementelor extremiste. America si aliatii lor vad insa in aceste raiduri unica modalitate de a anihila retele teroriste. Din perspectiva pakistaneza un alt semn de intrebare in relatiile cu Occidentul este India – rivalul regional – care, sustin voci la Islamabad, are parte de un tratament preferential, fara sa i se ceara insa un sacrificiu pe masura.
XS
SM
MD
LG