Linkuri accesibilitate

Cinci priorități în domeniul presei din România


Mark Gitenstein

Ambasadorul american Mark Gitenstein atinge puncte extrem de vulnerabile pe care presa autohtona refuză să le dezbată și care ramîn tabu și pentru discursul public.

Libertatea de expresie si diferenta de opinii poate imbunatati fundamental directia unei culturi, a explicat intr-un discurs ambasadorului Statelor Unite
la Bucuresti, Mark Gitenstein. Fara sa faca nominalizari si legaturi concrete cu situatia deficitara a presei romanesti, diplomatul americam a creionat o lista de cinci prioritati pentru uzul intern al romanilor. Primul punct enuntat de ambasadorul Gitenstein a fost pus oarecum sub semnul urgentei: „Trebuie
sa fiti pregatiti sa faceti fata oricarei amenintari la adresa libertatii de exprimare” fiindca indrazneala de „a avea opinii diferite nu este suficienta” si este nevoie de mijloace pentru a integra concluziile dezbaterilor care au loc in diverse forumuri in cadrul sistemului democratic. Ambasadorul american stie ca in acest moment presa autohtona este dominata de moguli cu interese politice nemijlocite, care dirijeaza fluxul informational in functie de propriile lor proiecte.
A doua prioritate identificata de ambasadorul Statelor Unite in Romania se refera la „nevoia un sistem judiciar fidel statului de drept” care sa protejeze orice persoana de incercarile statului de a elimina diferentele de opinie.

Al treilea punct de pe lista lui Mark Gitenstein se refera direct la necesitatea Romaniei de a avea o presa independenta nu doar de stat ci si de interesele economice care folosesc presa pentru a manipula discursul public.

A patra prioritate identificata de ambasadorul american pe aceasta directie se refera la faptul ca Romania are nevoie de partide politice puternice, la rindul lor „independente de oligarhii financiari” si „dedicate bunastarii romanilor”, iar cincilea nivel de ingrijorare pe care l-a explicat ambasadorul Gitenstein este legat de piata libera care ar trebui protejata de „concentrari economice pronuntate” prin legi antitrust serioase si „reglementari rationale”.

Lista ambasadorului american acreditat in Romania atinge puncte extrem de vulnerabile pe care presa autohtona refuza sa le dezbata si care ramin in aceeasi masura tabu si pentru discursul public. Pe de alta parte problemele presei autohtone se inrautatesc in vreme ce atele care-i leaga pe oligarhi,
moguli, politicieni de presa romaneasca devin tot mai elastice, iar libertatea de expresie o forma fara fond.
XS
SM
MD
LG