Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Demoralizarea explodează mai tare


Traian Ungureanu
Traian Ungureanu

Reacţia mediilor de informare a împins lucrurile spre concluzia că lumea occidentală e la discreţia atacurilor teroriste.


Mesajul care i-a prevenit săptămîna trecută pe englezi, germani şi francezi asupra unui posibil atac terorist a plecat de la agenţiile de securitate guvernamentale. Mediile de informare, în special televiziunile, l-au preluat şi l-au transformat în cu totul altceva. Cine a urmărit jurnalele de ştiri şi emisiunile speciale pe această temă, a rămas, probabil cu impresia că urmăreşte fie o ştire despre un atac dus la bun sfîrşit, fie un un comentariu despre capitularea generală. O televiziune britanică a deifuzat, de pildă, cuvintele unui trecător care ajunsese la concluzia că totul e pierdut.

Evident, un atac terorist reuşeșete pentru că nimeni nu se poate apăra perfect de ameninţări care îşi pot alege orice arme, orice clipă şi orice loc. Însă reacţia mediilor de informare a împins lucrurile mai departe, spre concluzia că lumea occidentală e la discreţia atacurilor teroriste. De aici, ideea nerostită dar sugerată după care împotrivirea n-are rost sau că trebuie să ne obişnuim cu noua noastră condiţie de victime ale unei forţe care trebuie luată în seamă.

Curentul încurajat de mediile de informare e de-a dreptul un act de dezinforamre. În această variantă, terorismul e supadimensionat iar ordinea socială e micşorată. Lipsa de soluţii, disperarea şi incapacitatea teroriştilor de a face și altceva în afara violenței nu mai contează şi nu se mai vede. Imaginea e răsturnată; slăbiciunea furioasă a violenţei devine putere. Prestaţia mediilor de informare, devine, la rîndul ei, un pericol redutabil. O sursă de demoralizare mai vastă decît explozia unei bombe într-o piaţă.
XS
SM
MD
LG