Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Căsătorii sponsorizate


Se pare că se răspîndește din ce în ce mai mult moda, venită din America, de a negocia cu unele companii doritoare să-și pună marca pe nunta ta.


Jurnal de corespondent acum semnat de Dan Alexe, astăzi despre cum e să te nunteşti cu resurse „de la Dumnezeu mai mult, de la companie mai puţin”…sau despre un eventual nou îndemn de nuntă: „Amar la sponsori!”


Un prieten belgian de aici din Bruxelles care, din motive de prestigiu social si sub presiunea familiei, vrea sa se casatoreasca cu nunta si invitati, desi e somer, a mers special la Paris unde zilele astea s-a tinut Salonul Nuntii. S-a intors inspaimantat de ce a vazut si de preturile de acolo, insa in acelasi timp bucuros ca cineva i-a dat o idee. In loc sa se imprumute pentru a gasi cei 15.000-20.000 de euro care i-ar trebui pentru o nunta in care sa nu se faca de ris, i s-a sugerat bunului om sa-si faca nunta sponsorizata.

Adica: se pare ca se raspandeste din ce in ce mai mult moda, venita din America, de a negocia cu unele companii doritoare sa-si puna marca pe nunta ta. De la casa de moda care croieste rochia miresei, pina la restaurantul sau supermagazinul care aduce mincarea si bautura, tot mai multi oameni care au probleme cu banii reusesc sa-si faca nunta ieftina, sau fara sa cheltuiasca un ban, acceptind in schimb tot felul de afise, etichete si logouri de sponsorizare din partea firmelor participante la aceasta reclama - inca - originala.

Temator, prietenul meu mi-a zis ca nu are de ales, din pricina crizei, dar ca... oare nu mi se pare ca e un demers vulgar? Cum adica sa pui afise la intrare: aceasta nunta e sponsorizata de... ? De ce nu si o eticheta pe spatele preotului?

L-am linistit si i-am spus ca nu e cu nimic mai vulgar decit nuntile asa-zise traditionale, cu dar, de prin partile noastre, unde mireasa umbla pe la mese si stringe plicurile cu bani intr-un borcan de sticla, iar dupa ea vine un nene beat care striga la microfon cit a dat fiecare: „Din partea varului cutare, care n-a mancat si n-a baut!... 3.000 de lei... Uraaa!...“ Iar dupa aia toata lumea vrea sa stie cit le-a iesit mirilor din aceasta intreprindere comerciala care e nunta. Ba chiar, l-am sfatuit pe prietenul meu sa faca o nunta si sponsorizata, si cu dar. Iar daca se raspandeste moda asta, poate scapam si de corvoada inmormantarilor. „O inmormantare sponsorizata de Mercedes...“, sau de firma de constructii X... Pe la noi ar prinde foarte bine toate astea, ba chiar si-ar pierde hazul, pentru ca ar deveni reale, glumele de prost gust pe seama moldovenilor, sau a romanilor, cum e cea despre: „Cum recunosti mirele la o nunta moldoveneasca? -- E ala cu treningul nou.“ Pai sigur ca e nou, daca-i oferit direct de Adidas... si nu Adidas chinezesc!...

Prietenul meu mi-a spus ca l-am convins si m-a invitat la nunta... M-a linistit spunandu-mi ca de la mine nu mai e nevoie de niciun dar.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG