Linkuri accesibilitate

11.10 - București: Campania în bloc starturi


Revenirea forţelor naţional-populiste la putere, prin sau alături de Iliescu, nu este soluţia depăşirii problemelor.


11 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; Comentariu: Emil Hurezeanu).

Campania în bloc starturi.

Începând de joi, 12 octombrie, în România este declanşată oficial campania electorală. ... România nu este o republică parlamentară deşi puterea Parlamentului bicameral, alături de cea executivă este totuşi superioară celei prezidenţiale.

În vechea tradiţie interbelică dar şi comunistă a liderului puternic – conducător s-a numit şi fascistul Antonescu dar şi comunistul Ceauşescu – rolul preşedintelui are o importanţă simbolică puternică. Deşi lipsit de prerogative executive, legate de realitatea internă atât de problematică în România, acesta continuă să fie şi după dispariţia lui Ceauşescu, centrul de putere în jurul căruia gravitează sistemul politic românesc. În jurul persoanelor se construiesc sau se prăbuşesc partidele. Dar nu în avantajul societăţii.

Ion Iliescu şi PDSR-ul s-ar putea întoarce la putere tocmai pentru că în cei patru ani de opoziţie nu s-au schimbat. Guvernarea CDR este percepută drept un dezastru deşi a făcut sau iniţiat cele mai profunde schimbări. După 1996, Românai s-a apropiat credibil de Uniunea europeană şi NATO, optând pentru valorile occidentale. ... Or cine ar câştiga alegerile din noiembrie, problemele României ţin de reformele economice , câştigarea încrederii investitorilor străini şi continuarea procesului de integrare... Revenirea forţelor naţional-populiste la putere, prin sau alături de Iliescu, nu este soluţia depăşirii problemelor”.
XS
SM
MD
LG