Linkuri accesibilitate

Cancelarul Merkel în vizită la Sofia


Angela Merkel și Boico Borisov
Angela Merkel și Boico Borisov

Premierul Boiko Borisov: „Să dea Bunul Dumnezeu ca împreună cu România să răspundem criteriilor astfel încât să nu existe o frontiera Schengen pe Dunare”.


În cadrul primei sale vizite în Bulgaria cancelarul german Angela Merkel s-a întalnit cu premierul Boiko Borisov si cu presedintele Gheorghi Parvanov. Merkel a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii tehnice de la Russe si a fost decorata cu cel mai înalt ordin - „Stara Planina”.

În centrul convorbirilor s-au situat investitiile germane în Bulgaria cu accent pe colaborarea în energetica, aderarea la spatiul Schengen, problema romilor.

Cu 3,3 miliarde euro volum al comertului bilateral Germania este cel mai important partener economic al Bulgariei. Companiile germane conduc cu 2,5 miliarde euro în lista investitorilor straini chiar daca unele din ele, precum E.ON sau Siemens întampina probleme, iar concernul RWE s-a retras din proiectul nuclear „Belene”.

Angela Merkel a pus si de data aceasta accentul asupra unor teme sensibile precum combaterea coruptiei si crimei organizate si reformarea justitiei bulgare. La aceasta se adauga romii. Bulgaria este decisa sa nu mai creeze probleme partenerilor sai europeni, acceptând ca întemeiate si perfect legale deciziile autoritatilor franceze privind deportarea a cateva zeci de cetateni ai sai.

În ajunul vizitei, primul ministrul Borisov a anuntat ca Sofia a recuperat ramânerea în urma în procesul de absorbire a fondurilor europene destinate aderarii la zona Schengen. El a participat în portul Burgas la ceremonia de ridicare a drapelelor la cinci nave rapide de frontiera achizitionate în cadrul programului Schengen. La finele lunii octombrie în porturile dunarene vor sosi alte 6 nave.

În ciuda avertismentelor din partea Frantei avînd la baza problema romilor, pozitia Germaniei pare favorabila Bulgariei. Dupa întalnirea sa cu Borisov d-na Merkel a declarat ca pregatirea Bulgariei pentru Schengen va fi apreciata într-un mod individual. Ea a promis o apreciere justa, fara a intra în detalii.

Borisov a spus la rândul sau ca doreste succes vecinilor români. „Sa dea Bunul Dumnezeu ca împreuna sa raspundem criteriilor astfel încât sa nu existe o frontiera Schengen pe Dunare. Ne vom dubla sau chiar tripla eforturile,” a spus premierul.

În plan personal vizita va contribui la întarirea popularitatii putin zdruncitate de evolutia crizei a omului forte Borisov care nu a scapat ocazia de a demonstra atat relatiile sale personale excelente cu Angela Merkel cat si colaborarea buna între centristii din partidul GHERB si crestin democratii germani.
XS
SM
MD
LG