Linkuri accesibilitate

„Rusia Unită” - cîștigătoarea alegerilor locale de duminică


Grigorii Melkonianţ (Golos): „Încălcări ale legislației electorale din ziua când a început campania până la numărarea voturilor”.

Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin, a câştigat clar alegerile locale de duminică. Mai mult, cu 60 la sută din voturi, şi-a îmbunătăţit simţitor rezultatul faţă de localele din martie anul trecut. Cu toate că guvernul Putin i-a dezamăgit pe mulţi ruşi în timpul incendiilor devastatoare din vară. Şi atunci cum se explică victoria? Prin fraude masive, susţin oponenţii.

Alegeri locale au avut loc în 77 din 84 provincii ale Federaţiei Ruse. Rezultatele preliminare arată că partidul „Rusia Unită” al premierului Vladimir Putin au obţinut peste 60 la sută din voturi. Susţinătorii partidului spun că rezultatul este un indicator orientativ pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Preşedintele Dumei de stat şi unul dintre liderii partidului „Rusia Unită”, Boris Grîzlov spune că rezultatul arată că oamenii sunt mulţumiţi de politica autorităţilor. „Faptul că „Rusia Unită” a obţinut un rezultat mai bun decât la alegerile trecute înseamnă că ne-am mişcat în direcţia corectă în ultimii patru – cinci ani”, a declarat Grîzlov.

Şi liderul Partidului Comuniştilor, Ghenadii Ziuganov s-a arătat mulţumit de rezultatul alegerilor. Liderul comunist a spus că s-a simţit un interes neobişnuit pentru alegerile regionale de duminică şi că a rămas surprins să descopere mulţi tineri destoinici printre candidaţi.

Pe de altă parte, oponenţii liderilor de la Kremlin spun că rezultatul scrutinului nu a surprins pe nimeni deoarece autorităţile au falsificat alegerile. Grigorii Melkonianţ, reprezentantul organizaţiei Golos, singura organizaţie independentă din Rusia specializată în monitorizarea alegerilor, a declarat serviciului rusesc al Europei Libere că la scrutinul de duminică s-au înregistrat la fel de multe încălcări ca în timpul alegerilor din martie.

„Am înregistrat un şir de încălcări la toate etapele campaniei electorale - din ziua când a început campania până la numărarea voturilor” spune Melkonianţ. El a mai adăugat că jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului au fost intimidaţi în timpul campaniei, iar unor candidaţi independenţi nu li s-a permis să se înregistreze în cursa electorală.

Melkonianţ mai spune că deţine imagini video care dovedesc cum oamenii sunt plătiţi pentru votul lor şi că patronii mai multor fabrici din regiunea Tatarstan le-au cerut angajaţilor să voteze pentru partidul „Rusia Unită”.
XS
SM
MD
LG