Linkuri accesibilitate

O evaluare: Rusia și influența ei în Moldova


Întrebarea este dacă rușii vor reuşi să înceapă să influenţeze şi noua generaţie, mai pro-occidentală sau conectată direct la identitatea românească...


Publicaţia electronică americană Stratfor.com anticipează că Rusia îşi va menţine influenţa în Republica Moldova, dar ca să se asigure că va fi o influenţă de lungă durată, Moscova trebuie să câştige simpatia generaţiei tinere. Detalii are Mircea Ţicudean.

Articolul apărut marţi pe pagina de internet a grupului de analiză Stratfor, care îşi are sediul în statul american Texas, scrie că după eşecul referendumului de la 5 septembrie Rusia şi-a intensificat efortul de a-şi menţine influenţa în Moldova divizând coaliţia de guvernământ, dar având grijă să aibă relaţii cu fiecare din membrii ei. „Efortul rusesc – scrie Stratfor – a fost facilitat de faptul că mai mulţi lideri ai coaliţiei, inclusiv premierul Filat, sunt preocupaţi mai mult de interesele personale şi de partid decât de cele ale coaliţiei”.

Stratfor aminteşte acordul semnat de Marian Lupu cu partidul lui Vladimir Putin şi scrie că liderul PD, care a fugit de la comunişti, n-a obţinut ce-a vrut de la alianţă, aşa că acum este „agent liber, gata să meargă pe mâna celui care dă mai mult”. Citând surse neprecizate, publicaţia americană scrie că Moscova i-ar fi sugerat lui Vladimir Voronin să facă alianţă fie cu Lupu, fie cu Filat. Oricare variantă, scrie Stratfor, ar însemna sfârşitul coaliţiei şi o lovitură grea pentru Mihai Ghimpu, a cărui popularitate este oricum în declin.

Articolul constată că influenţa rusă din Moldova nu are deocamdată concurent. România nu a înfiinţat nici un fel de structuri care să-i servească interesele, deşi Statele Unite ar fi sugerat acest lucru Bucureştiului, gândindu-se la organizaţii neguvernamentale, de media şi la investiţii. Germania, care s-a erijat în marele suporter al coaliţiei pro-occidentale din Moldova, ar avea în opinia celor de la Stratfor cusurul că este mult prea atentă la nevoile ruşilor. Stratfor scrie că Berlinul ar fi promis Moscovei că dacă ajută la rezolvarea conflictului transnistrean, va avea mână liberă să-şi consolideze influenţa în Moldova încă şi mai mult.
„Iar Statele Unite - scrie Stratfor – pur şi simplu n-au manifestat nici un fel de interes pentru Moldova, fiind preocupate de implicarea lor în Orientul Mijlociu”.

„Că Rusia va continua să fie puterea externă dominană în Moldova e aproape sigur. Dar dacă ruşii au relaţii profunde cu moldovenii care au trăit în epoca sovietică, întrebarea este dacă vor reuşi să înceapă să influenţeze şi noua generaţie, care se consideră mai pro-occidentală sau conectată direct la identitatea românească... (Efortul Rusiei de a capta generaţia tânără) pare să stea la baza cultivării de către Kremlin a partidelor democrat-liberal şi democrat, dar acesta este un efort aflat abia la început. De succesul lui depinde dacă Rusia îşi va păstra influenţa în Moldova multă vreme după apropiatele alegeri”, conchid analiştii de la Stratfor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG