Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru un mecanism sigur de finanţare a menținerii drumurilor


 Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Unele studii ale BM arată că dacă reţeaua de drumuri din Moldova ar fi fost menţinută în modul corespunzător, valoarea sa ar fi fost aproape de 12 miliarde de dolari”.


Iurie Gotişan: „Surse oficiale arată că lungimea totală a drumurilor din Republica Moldova este de circa 17 mii de kilometri, din care în jur de 3 700 sunt clasificaţi ca drumuri naţionale, iar cele rămase, deci ceva mai mult de 12 mii, ca drumuri locale. Având în vedere suprafaţa ţării şi numărul populaţiei, cred eu că mărimea reţelei de drumuri, în linii mari, poate fi considerată drept adecvată, fără să existe o necesitate de extindere esenţială a acestora.”

Europa Liberă: Adecvată ca extindere, probabil, dar nu şi în privinţa calităţii drumurilor.

Iurie Gotişan: „Bineînţeles. De fapt, mai multe studii şi analize, realizate atât pe intern, dar şi pe extern, arată că circa 80 la sută dintre acestea sunt într-o stare jalnică de-a dreptul. Spre exemplu, unele studii ale Băncii Mondiale arată că dacă reţeaua de drumuri din Moldova ar fi fost menţinută în modul corespunzător, valoarea sa ar fi fost aproape de 12 miliarde de dolari, valoare care ar echivala cât două PIB-uri anuale ale Moldovei. Totuşi, cred eu, că pe durata ultimului an, reabilitarea mai multor porţiuni de drumuri naţionale, cât şi locale s-a făcut vizibilă. Şi dacă aţi avut, spre exemplu, ocazia să mergeţi pe traseul Orhei-Rezina, care este în plină rabilitare actualmente, sau Cimişlia-Comrat, lucrurile o spun de la sine. Cel mai important este şi faptul, că acestea se reabilitează, în mare parte, din bani publici, adică din buget. Mai mult ca atât: datorită unei transparenţe în acest domeniu, cred eu, prezenţa investitorilor străini în ultima perioadă s-a făcut din ce în ce mai vizibilă.”

Europa Liberă: În afară de proiectele de reabilitare a drumurilor, finanţate de Statele Unite, cu aproximativ 150 milioane de dolari, la ce alte proiecte de anvergură vă referiţi?

Iurie Gotişan: „Din câte ştiu, sunt câteva proiecte în derulare, finanţate din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Este, de exemplu, în plină reabilitare traseul Chişinău-Hânceşti, contractantul principal fiind o companie finlandeză. Mari speranţe, după cum aţi menţionat, se pun şi pe reabilitarea porţiunii de 93 de kilometri a traseului Sărăteni-Soroca-Unguri, din sursele care vor fi alocate prin intermediul Corporaţiei „Provocările Mileniului”, fapt care va genera, să zic eu, un trafic mai mare pe această porţiune de drum. De ce nu? crescând astfel şi traficul internaţional. Mai ales, că până la moment transportatorii internaţionali au cam ocolit teritoriul Republicii Moldova şi anume din cauza întreţinerii proaste a drumurilor. Iar asta a dus, în mare parte, la pierderi în buget, dar ar fi putut să aducă venituri în eventualitatea aplicării unor taxe. Se mai ştie, că şi România a promis ceva bani pentru reabilitarea unor drumuri locale. În plus, la conferinţa Comisiei interguvernamentale TRACECA, care are loc zilele acestea la Bruxelles, se vor examina încă trei proiecte de reabilitare a drumurilor din banii europeni. Cum ar fi, spre exemplu, construcţia segmentului de 19 kilometri al drumului Chişinău-Giurgiuleşti, pe porţiunea Porumbeni-Cimişlia, sau construcţia unui segment din acelaşi drum, care vizează centura oraşului Comrat. Adică, estimativ sunt proiecte, care se ridică la circa 200 milioane de dolari.”

Europa Liberă: Cu asemenea ritmuri, când credeţi că ar putea Republica Moldova să aibă drumuri, să zicem nu ca în Europa de Vest, dar cel puţin ca la vecinii săi?

Iurie Gotişan: „Pentru asta ar trebui să existe mai multe condiţii. Spre exemplu, sunt necesare eforturi imediate şi importante pentru a menţine ceea ce a mai rămas şi pentru a îmbunătăţi gradual, să zic eu, reţeaua de drumuri, fără de care nu este posibilă o dezvoltare economică sau socială. Trebuie să se tragă mai multă atenţie şi chiar să se meargă pe crearea unui mecanism sigur şi stabil de finanţare pentru menţinerea drumurilor. Trebuie, cred eu, să se ţină din strâns monitorizarea şi modul în care este executată întreţinerea acestor drumuri, fiindcă transparenţa utilizării banilor, mai ales în acest domeniu, lasă mult de dorit. Deci, cred eu, cu eforturi comune şi capacităţi de management şi multă transparenţă, reţeaua locală de drumuri ar putea, într-un viitor nu prea indepărtat, să capete, de ce nu? o nouă alură.”
XS
SM
MD
LG