Linkuri accesibilitate

Conflictul transnistrean nu poate fi reglementat decît politic, nu juridic


Gyorgy Frunda
Gyorgy Frunda

Interviu cu senatorul român Gyorgy Frunda, membru (i.a.) al Comitetului pentru afaceri juridice și drepturile omului din cadrul APCE.


Europa Libera: Dle Frunda, dna Josette Durrieu, fost raportor APCE pe Moldova, respectat parlamentar francez, a cerut Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa gaseasca o solutie juridica pentru Transnistria, daca una politica nu am putut oferi”. Ce fel de solutie juridica poate exista pentru o entitate statala care nu este recunoscuta?

Gyorgy Frunda: Nu, eu nu vad o solutie legislativa. Aici vad in primul rand o problema politica urmata de una juridica. Exista obligatia din partea Federatiei Ruse de a-si retrage fortele militare din momentul in care au devenit membri ai Consiliului Europei - si pe rusi nu ii intereseaza acest aspect, ba dimpotriva, vedem trupe ruse in tot teritoriul fostei URSS ceea ce nu este un semnal bun. Nu inseamna ca isi vor retrage trupele. Avem o republica nerecunoscuta. Juridic, ce putem face? Moldova ar putea sa dea in judecata, la Haga, Federatia Rusa pentru a-si retrage trupele. Moldova nu are sanse sa castige, dupa parerea mea. La ora actuala, Armata a 14-a are statut de forta de mentinere a pacii.

Europa Libera: Are un statut in conformitate cu legislatia internationala?

Gyorgy Frunda: Da, de aceea eu nu vad o solutie juridica aici, ci continuarea tratativelor cu Federatia Rusa si ceilalti actori implicati in rezolvarea acestei probleme.

Europa Libera: Deci in clipa de fata, avand in vedere toate tratatele internationale care exista, nu este posibila pentru Transnistria decat o solutie politica, urmata apoi de una juridica.

Gyorgy Frunda: Exact. Nu putem discuta decat despre o solutie politica la ora actuala.
Previous Next

XS
SM
MD
LG