Linkuri accesibilitate

Preferă moldovenii să fie venetici?


Majoritatea s-ar întoarce dacă ar întrezării posibilitatea unei stabilități economice și politice în Moldova.


Au revenit acasă pentru a-şi împărtăşi experienţa şi pentru a propune idei de promovare a intereselor naţionale şi a unei imagini pozitive a Republicii Moldova peste hotare. Este vorba de cei peste 100 de reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din 27 de ţări, care s-au întîlnit la Chişinău în cadrul celui de-al patrulea congres.

Olga Coptu
Olga Coptu este o tânără, care îmbină utilul cu plăcutul – este menajeră şi cu banii câştigaţi îşi plăteşte masteratul, pe care îl face în Italia. Ea are o explicaţie, de ce moldovenii preferă străinătatea.

Olga Coptu: „Nu vin acasă din motivul, că nu au muncă aici. Majoritatea sunt ţintuiţi acolo peste hotare pentru că de rău, de bine, dar un loc de muncă au şi, respectiv, asta le dă o posibilitate să-şi hrănească familia.”

Europa Liberă: În ce condiţii aţi reveni în Moldova?


Olga Coptu: „Mai mult depinde de situaţia social-economică a ţării, dar şi o stabilitate politică.”

*

Oleg Josanu, fost profesor în Moldova, o duce foarte bine tot în Italia, acolo unde munceşte de peste un deceniu.

Oleg Josanu: „Acasă eram învăţător, fost profesor de istorie. Şi acum lucrez ca educator. Sunt de 10 ani în Italia.”

Europa Liberă: În 10 ani ai acumulat mulţi bani? Suficienţi ca să iniţiezi, de exemplu, o afacere în Moldova? Şi te-ar tenta această ofertă?

Oleg Josanu: „Nu, nu este scopul meu să acumulez bani ca să deschid ceva în Moldova. Banii, pe care i-am făcut, i-am investit tot în viitorul meu, ca să rămân în Italia. Am cumpărat casă, am făcut studii, am plătit universitatea şi multe altele, care să mă pot aranja şi să rămân, să am un trai cât de cât decent.”

*

Vasile Coșeru
Vasile Coşeru, fost avocat la Ialoveni, a ales şi el să muncească în Italia, dar cu gândul şi dorul de casă.

Vasile Coşeru: „În orice condiţii acceptăm întoarcerea acasă. Dar mai bine când sunt condiţii mai favorabile.”

Europa Liberă: Mai favorabile ce ar însemna?

Vasile Coşeru: „Cred că starea materială, care ne-a scos din ţară.”

Europa Liberă: Aţi fugit de sărăcie?

Vasile Coşeru: „Da.”

Europa Liberă: Jurist şi aţi mers în Italia?

Vasile Coşeru: „Da.”

Europa Liberă: De ce Italia?

Vasile Coşeru: „Mi-a părut mai atractivă. Eu tot timpul am fost cu gândul ca să mă întorc acasă şi am ştiut că e un moment vremelnic chestia asta. Dar ştiţi Dumneavoastră că acolo, eu aş zice 80 de procente stau cu gândul ca să se întoarcă acasă.”

*

Europa Liberă a întrebat-o pe Valentina Buliga, ministra Muncii, ce poate oferi guvernarea pentru cei care vor să revină în Moldova?

Valentina Buliga: „Încă nu suntem capabili să le oferim posibilităţi de a se angaja în câmpul muncii, de a avea salarii decente, de a le demonstra că schimbarea promisă a fost realizată. Mulţi din ei doresc să se întoarcă, dar până n-o să vadă ceea ce le-am promis noi, sunt sigură că...”

Europa Liberă: Ceea ce am înţeles de la ei, că ar reveni cu o singură condiţie – să fie stabilitate. Iar dacă va fi stabilitate, vor fi siguri că pot investi şi banul, pe care l-au acumulat cu greu şi acolo peste hotate.

Valentina Buliga: „Eu mă bucur că au spus doar stabilitate, pentru că mi-au spus că-i îngrijorează şi locuri de muncă, şi salarii decente, şi democraţia adevărată, şi servicii destinate tuturor categoriilor. Dar stabilitatea, într-adevăr, oferă posibilitatea ca să realizăm acest lucru şi ne dorim foarte mult.”

Europa Liberă: Dar pe cât de mult contaţi ca banul câştigat peste hotare să fie investit aici, în Moldova?

Valentina Buliga: „Este un instrument de a genera economia. Pentru că afacerile mici, pe care le pot iniţia moldovenii noştri întorşi acasă, pot deveni verticalitatea economiei şi obligaţia noastră este să le creăm aceste condiţii. Să nu-i împovărăm de fel de fel de autorizaţii, licenţe. Să-şi deschidă o afacere şi începem să-i controlăm din a doua zi.”

Cel de-al patrulea congres al diasporei se va încheia cu adoptarea unei rezoluţii, ale cărei prevederi vor fi incluse în planul naţional de acţiuni pentru moldovenii, aflaţi peste hotare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG