Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Gaz pe focul polemicilor în Germania


In centrul atenției chestiunea integrării migranților.


Spiritele s-au încins în Germania. Dezbaterea despre integrarea migranţilor străini a luat o nouă întorsătură, după ce a intervenit acum şi primul ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer, reprezentant de frunte al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), formaţiunea-soră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), prezidată de Angela Merkel, care se află la guvernare împreună cu partidul liberal (FDP).

Într-un interviu acordat revistei „Focus“, Seehofer a susţinut că Germania nu are nevoie de migranţi din alte spaţii culturale. Primul ministru bavarez a şi precizat în interviul amintit la cine anume se referă, şi anume la cei veniţi din Turcia sau din ţări arabe. Aceşti migranţi, a explicat Seehofer, refuză să se integreze şi profită doar de statul social german.

Aserţiunile lui Seehofer au fost respinse cu vehemenţă de reprezentanţi ai guvernului federal. Un secretar de stat din cadrul ministerului de interne a spus (într-un interviu acordat ziarului Financial Times Deutschland) că declaraţiile lui Seehofer ocolesc problema reală. Maria Böhmer - care răspunde din partea guvernului de integrarea străinilor - şi-a exprimat dezaprobarea (într-un interviu publicat în ziarul Bild) faţă de încercarea lui Seehofer de a răspîndi suspiciuni neacoperite contra unei categorii întregi de oameni. Ea a calificat declaraţiile lui Seehofer drept contrare principiului constituţional federal care garantează reîntregirea familiilor cît şi protecţia persoanelor prigonite politic în ţările lor de baştină.

Şi copreşedintele partidului ecologist, Cem Özdemir, l-a contrazis pe premierul bavarez, afirmînd că „oamenii nu pot fi triaţi, la intrarea în Germania, pe criteriul ţării de provenienţă”.

Între timp, Seehofer şi-a nuanţat declaraţiile, afirmînd că s-ar fi referit doar la calităţile profesionale ale migranţilor.

Comunitatea turcă din Germania a cerut cancelarei să se pronunţe vizavi de ieşirile defăimătoare ale bavarezului. La Sofia şefa guvernului, Angela Merkel a spus că ultimele declaraţii ale lui Seehofer sunt suficiente, aşa că nu mai e nevoie de distanţări suplimentare.

Problema integrării celor 4,3 milioane de musulmani din Germania a stîrnit o amplă dezbatere care a inflamat opinia publică. Asta după ce Thilo Sarrazin (autorul cărţii, care degenerează, pe alocuri, într-un pamflet cu accente xenofobe, „Germania se desfiinţează”) şi-a lansat tezele controversate privind refuzul migranţilor musulmani de a se integra. Discuţia a luat o nouă întorsătură după intervenţia conciliantă a preşedintelui federal, Christian Wulff. Acesta a precizat într-o cuvîntare rostită cu prilejul zilei naţionale că pe lîngă vechea tradiţie creştino-evreiască şi islamul trebuie considerat astăzi ca parte integrantă a Germaniei.
XS
SM
MD
LG