Linkuri accesibilitate

Textul tratatului de frontieră cu Moldova este aproape finalizat


Teodor Baconschi

Ministrul de externe român Teodor Baconschi audiat în Comisia de politică externă a Senatului


Acordul privind frontiera cu Republica Moldova va fi semnat in perioada urmatoare, dar ministrul roman de externe, Teodor Baconschi a declarat astazi ca
nu poate da o data exacta in acest sens. “Este un tratat tehnic, iar dupa 11 luni de negocieri, textul este aproape finalizat” le-a explicat seful diplomatiei romane senatorilor din comisia de politica externa. Ministrul Baconschi a fost chemat la audieri pe tema reprezentarii Romaniei in Serviciul de Actiune Externa a Uniunii Europene si perspectivele europene ale Republicii Moldova inainte si dupa alegerile din 28 noiembrie. Seful diplomatiei de la Bucuresti considera ca sprijinul acordat de Romania Republicii Moldova “inclusiv in momente dificile”, este vorba despre inundatii, precum si prezenta ministrilor de externe din statele UE la Chisinau, acum doua saptamini reprezinta un mesaj si un semnal de sprijin pentru evolutia europeana a acestei tari.

Ministrul roman de externe este cunoscut pentru declaratiile sale prietenos-transante fata de Republica Moldova. Practic Romania nu a facut nici un secret din sustinerea fortelor democratice de la Chisinau, iar Teodor Baconschi a spus-o cit se poate de clar ca la alegerile de luna viitoare Republica Moldova va avea de ales intre trecut si viitor, intre prosperitate si democratie sau stagnare. Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, socialistul Titus Corlatean este extrem de activ in ceea ce priveste relatiile cu Republica Moldova, iar ca pretendent la fotoliul ministerului de resort incearca sa urmareasca cele mai importante dosare ale Romaniei.

Practic nici unul dintre partidele parlamentare romanesti nu-si doreste revenirea la putere a comunistilor in Republica Moldova, fiindca sub regimul acestora negocierile au stagnat, iar oamenii lui Voronin isi tineau promisiunile doar din cind in cind. In favoarea Aliantei pentru Integrare s-a pronuntat si presedintele Romaniei, care a pus in miscare si mecanismul greoi al acordarii cetateniei romane basarabenilor care pot demonstra ca descendentii lor s-au nascut pe teritoriul Romaniei, inainte ca Republica Moldova sa fie inclusa intre granitele URSS.
XS
SM
MD
LG