Linkuri accesibilitate

A 4-a rundă de negocieri asupra Acordului de asociere între RM și UE


Gunnar Wiegand (EU) și ministrul de externe Iurie Leancă
Gunnar Wiegand (EU) și ministrul de externe Iurie Leancă

Gunnar Wiegand: „În ultimul an s-a înregistrat un progres enorm în aceste negocieri”.


Moldova se apropie cu paşi rapizi de un Acord de asociere cu Uniunea europeană. Este opinia lui Gunnar Weigand, directorul general pentru relatii externe al Comisiei Europene pentru Europa de Est, Caucazul de Sud si Asia Centrala.

Oficialul european s-a aflat la Chişinău pentru o nouă rundă de negocieri privind reformele aplicate de Republica Moldova pentru a ajunge la semnarea acordului. Rămân însă probleme dificile de rezolvat, multe legate de securitate.

Ministrul Iurie Leancă a calificat anul 2010 drept unul extrem de pozitiv pentru relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în toate domeniile, inclusiv în privinţa negocierii unui acord de asociere şi a unui regim de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Iurie Leancă: „Cred că a fost un an deosebit pentru acest dialog dintre noi şi UE, un an de o consistenţă şi intensitate impresionante. Noi calificăm dialogul moldo-comunitar în domeniul politic, financiar, comerţului, cooperării pe planul justiţiei şi afacerilor interne în mod special, bineînţeles că mă refer şi la subiectul care ţine de dialogul pe vize drept unul extrem de pozitiv”.

Apropierea puternică dintre Moldova şi Uniunea Europeană s-a datorat deschiderii din partea instituţiilor europene şi voinţei politice de la Chişinău, a declarat Iurie Leancă.

La rândul său, Gunnar Wiegand, directorul pentru Europa de Est, Caucazul de Sud si Asia Centrala în Directoratul General pentru Relaţii Externe al Comisiei Europene, a remarcat nivelul avansat al negocierilor asupra viitorului acord de asociere.

„În ultimul an s-a înregistrat un progres enorm în aceste negocieri”, a spus Gunnar Wiegand, adăugând că acestea reprezintă un exemplu de relaţii profunde şi privilegiate din vecinătatea estică a Uniunii Europene. Între altele, el a spus că Moldova a avansat chiar mai rapid decât unele ţări balcanice în negocierile privind liberalizarea regimului de vize.

Referitor la negocierile privind acordul de asociere, trebuie spus că ele au loc în cadrul a patru grupuri de lucru. Deja unul dintre acestea, cel pentru contactele interumane, a reuşit să finalizeze negocierile.

Majoritatea capitolelor au fost închise provizoriu şi în grupul cu denumirea „Pentru dialog politic şi reformă, cooperarea în domeniul politcii externe şi de securitate”. Gunnar Wiegand a precizat că în cadrul acestui grup în discuţie au rămas capitole privind securitatea regională şi conflictul transnistrean.

În ceea ce priveşte grupul justiţie, libertate şi securitate, discuţiile sunt şi ele la o etapă avansată, potrivit ministrului Iurie Leancă şi oficialului european care a precizat că discuţiile viitoare privind capitolele ce ţin de acest grup de lucru vor viza problema migraţiei şi a siguranţei datelor personale.

În cel de al treilea grup – pentru cooperare economică, sectorială şi financiară – din cele 21 de capitole, 10 au fost închise provizoriu, iar pe celelalte au fost iniţiate deja discuţii. Zilele următoare, potrivit lui Gunnar Wiegand, Comisia Europeană va prezenta Chişinăului recomandările-cheie privind crearea Zonei de comerţ liber, aprofundat şi coprehensiv şi pentru începerea negocierilor cu privire la un acord de comerţ liber şi aprofundat dintre Moldova şi Uniunea Europeană.

Ce-a de a 4-a rundă de negocieri a Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost ultima în acest an. Următoarea rundă e programată să aibă loc în luna ianuarie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG