Linkuri accesibilitate

Drumuri, canalizări, locuințe pe calea „normalizării”


Interviu cu Nicolae Noica ministrul lucrărilor publice.


15 octombrie 2000

Interviul săptămânii
.

Drumuri, canalizări, locuințe pe calea „normalizării”.

Radu Stănescu de vorbă cu Nicolae Noica, ministrul lucrărilor publice.

Programul de „normalizare” a vieţii la ţară a fost lansat în 1997 şi se concentrează pe modernizarea drumurilor şi a sistemului de alimentare cu apă. S-au investit deja 100 de miliarde de lei pentru drumurile comunale, circa 1.400de km de drumuri au fost reparate. 500 de miliarde de lei sunt pentru alimentarea cu apă. S-au mai luat 280 de milioane de dolari, împrumut extern, garantat de stat.

Locuinţele pentru tineri rămân o problemă, ar fi nevoie de 200 de mii, în toată ţara. S-a înfiinţat Agenţia naţională de locuinţe, care funcţionează pe principiul creditului ipotecar. În acest moment, prin ANL sunt în jur de 600 de contracte ferme.

Ministerul amenajării teritoriale a constatat, cu un an în urmă, că aproape 20 la sută din noile construcţii sunt fără autorizaţie. Problema trebuie rezolvată de administraţiile locale. Ministrul Noica susţine că acum procentul ar fi scăzut la 12 la sută.

Reducerea riscului seismic este o altă prioritate a ministerului care a lansat un proiect prin care statul suportă parte din cheltuielile de consolidare, în parteneriat cu proprietarii. În Bucureşti, 4 sau 5 imobile vor fi consolidate în baza acestui sistem.
XS
SM
MD
LG