Linkuri accesibilitate

Val de greve și proteste în Franța


Proteste pe autostrada spre Lyon

Astăzi se aşteaptă greve şi demonstraţii în peste 200 de oraşe din Franţa.


Franţa se pregăteşte pentru un nou val de demonstraţii de protest împotriva reformei sistemului de pensii. Sindicatele speră să mobilizeze din nou, astăzi, sute de mii de francezi in timp ce grevele din transporturi si rafinării a paralizat aproape ţara. Aflat la Deauville, unde încearcă să atragă Rusia într-o cooperare mai apropiată cu NATO, preşedintele Nicola Sarkozy a reafirmat că nu va renunţa la reforma sistemului de pensii, singura şansă de a reduce deficitul şi de a salva acest sistem. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

Reforma centrala este ridicarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, la prima vedere o schimbare destul de moderată faţă de alte ţări, ca România, unde vârsta de pensionare a fost ridicată la 65 de ani pentru bărbaţi şi femei.

Vârsta de pensie de 60 de ani a fost introdusă, după lungi dezbateri parlamentare, în timpul regimului socialist al preşedintelui Mitterrand, pentru a contracara şomajul în rândul tinerilor. Astăzi, nimeni nu se aşteaptă ca un angajat să lucreze realmente până la pensie dar, din punct de vedere al caselor de pensii, se amâna vârsta de la care trebui să plătească pensiile în totalitate. Simplu spus, casele de pensii câştigă doi ani, reducând semnificativ costurile. Nici măcar nu este sigur că această măsură va fi suficientă pentru a asigura o baza financiară sănătoasă pensiilor de stat.

Dar aşa se explică faptul că la protestele din Franţa creşte masiv participarea tinerilor liceeni. Luni, peste 260 de licee au fost în grevă, în apropriere de Paris , tinerii s-au ciocnit cu forţele de ordine. Zeci de maşini au fost incendiate, aproape 300 de tineri au fost reţinuţi.

Astăzi se aşteaptă greve şi demonstraţii în peste 200 de oraşe din Franţa. Greva din rafinării începe să se facă simţită, traficul aerian intern este redus astăzi la jumătate din lipsă de carburanţi. Se adaugă greva angajaţilor de la căile ferate şi, de ieri, protestele camionagiilor care blochează autostrăzile, circulând extrem de încet.
Miercuri, este de aşteptat ca Senatul francez să adopte fără probleme reforma pensiilor, după ce a trecut deja de camera inferioară.

O reformă necesară pentru finanţele franceze care se luptă cu un deficit bugetar fără precedent. Dar care nu-i ajută preşedintelui Sarkozy, al cărui popularitate era oricum în declin: potrivit ultimului sondaj de opinie, publicat de cotidianul Le Parisien, 71 % din francezi sprijină protestele.
XS
SM
MD
LG