Linkuri accesibilitate

Atac la parlamentul Ceceniei


Ramzan Kadîrov după atentat
Ramzan Kadîrov după atentat

Atacul pare să fie o ripostă la declaraţiile recente ale preşedintelui Kadîrov că insurgenţa a fost reprimată în Cecenia.

Parlamentul de la Groznîii a fost atacat de un grup de separatişti ceceni, care au ucis câţiva poliţişti şi un angajat al legislativului. Ministrul rus de interne, Rashid Nurgaliyev, care din întâmplare se află într-o vizită în capitala Ceceniei, a declarat că toţi combatanţii rebeli care au atacat parlamentul au fost ucişi. „Militanţii au încercat să intre în clădirea parlementului, însă au eşuat. Au fost opriţi de poliţie” a declarat Rashid Nurgaliyev.

Presa rusă relatează că cel puţin unul dintre atacatori s-a aruncat în aer în preajma clădirii parlamentului, iar doi au fost ucişi de forţele de poliţie. Potrivit aceleaşi surse, doi ofiţeri ai poliţiei şi un angajat al parlamentului au fost omorâţi. Forţele de ordine a anunţat că alte 17 persoane au fost rănite, inclusiv civili.

Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov a declarat pentru Interfax că forţelor de securitate le-au trebuit 20 de minute pentru a ucide atacatorii. El a spus că toţi deputaţii care se aflau în acel moment în parlament sunt vii şi nevătămaţi.

Igor Danilov, membrul delegaţiei pentru regiunea Sverdlovsk, se afla în clădirea parlamentului atunci când a avut loc atacul. Danilov a declarat Europei Libere că în clădirea parlamentului s-a tras cu arme automate şi lansatoare de grenade. Securitatea legislativului cecen a răspuns atacului şi s-a început o adevărată bătălie. „Am părăsit imediat birourile în care ne aflam, apoi am fost evacuaţi de ofiţerii forţelor speciale OMON” a declarat Danilov.

Ministrul rus de interne, Rashid Nurgaliyev le-a mulţumit forţelor locale de ordine pentru reacţia lor rapidă şi a adăugat că atacuri de acest fel au loc „extrem de rar” în Cecenia.

Analistul politic Timur Muzayev opinează că atacul a fost un răspuns la declaraţiile recente ale preşedintelui Kadîrov că insurgenţa a fost reprimată în Cecenia: „A fost o operaţiune demonstrativă scopul căreia era de a arăta puterea, influenţa şi abilitatea insurgenţilor de a ataca autorităţile pro-ruse din Caucazul de Nord, inclusiv în Cecenia”.

În ciuda pierderilor înregistrate de astăzi, analistul Timur Muzayev, crede că atacul ar fi putut face mai multe victime: „Judecând după primele informaţii venite de la Groznîi, se plănuia o luare de ostatici şi începerea unor negocieri politice cu autorităţile federale sau cu guvernul Kadyrov”.

Federaţia Rusă a purtat două războie în anii 1990 cu separatiştii din Cecenia, republică din regiunea Cacazului de Nord, după dezmembrarea Uniunii Sovietice.
XS
SM
MD
LG