Linkuri accesibilitate

Franța - a 6-a zi de proteste naționale împotriva reformei sistemului de pensii


Peste un milion cinci sute de mii de pensii finanțate prin credite

Franţa este din nou lovită de greve şi proteste împotriva reformei sistemului de pensii care prevede, între altele, ridicarea de la 60 la 62 de ani, vârsta de pensionare. În replică, preşedintele Nicola Sarkozy a reafirmat că nu va renunţa la reformă, fiind singura şansă de a reduce deficitul şi de a salva acest sistem costisitor.

Ample demonstraţii de protest au avut loc în cel puţin 200 de oraşe franceze, iar grevele au blocat transportul rutier, feroviar şi aerian, învăţămîntul şi alte sectoare ale economiei, cele mai afectate fiind întreprinderile mici şi mijlocii, care încearcă să-şi revină de pe urma crizei economice mondiale.

Rafinăriile franceze sînt închise de o săptămînă, ceea ce a făcut ca aproape 2000 de staţii de benzină să rămînă fără carburanţi.

A fost a şasea zi de greve şi proteste naţionale împotriva reformării sistemului naţional de pensii din Franţa, între altele şi prin ridicarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, la prima vedere o schimbare destul de moderată faţă de alte ţări, ca România, unde vîrsta de pensionare a fost ridicată la 65 de ani pentru bărbaţi şi femei.

Vîrsta de pensie de 60 de ani a fost stabilită, după lungi dezbateri parlamentare, în timpul regimului socialist al preşedintelui Mitterrand, pentru a contracara şomajul în rîndul tinerilor.

Astăzi, nimeni nu se aşteaptă ca un angajat să lucreze realmente până la pensie dar, din punctul de vedere al caselor de pensii, se amîna vîrsta de la care ele trebuie să plătească pensiile în totalitate. Simplu spus, casele de pensii cîştigă doi ani, reducînd semnificativ costurile. Dar nu este sigur că această măsură va fi suficientă pentru a asigura o bază financiară sănătoasă pentru pensiile de stat.

Acesta este şi argumentul preşedintelui Nicolas Sarkozy care argumenta astăzi că în Franţa sunt acum 15 milioane de pensionari dar peste un milion 500 de mii de pensii sunt finanţate prin credite. O situaţie inacceptabilă, consideră Sarkozy.

Aşa se explică şi faptul că la protestele din Franţa creşte masiv participarea tinerilor. Aproape 400 de licee sunt blocate sau în grevă în toată ţara, cea mai puternică participare de la izbucnirea protestelor. La Paris poliţia a folosit marţi gaze lacrimogene împotriva liceenilor care au incendiat o maşină şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine.

Se aşteaptă ca Senatul francez să adopte miercuri fără probleme reforma pensiilor, după ce ea a trecut deja de camera inferioară. O reformă necesară pentru finanţele franceze care se luptă cu un deficit bugetar fără precedent. Şi cu un deficit al sistemului de pensii. Dar care nu-i ajută preşedintelui Sarkozy, a cărui popularitate era oricum în declin: potrivit ultimului sondaj de opinie, publicat de cotidianul „Le Parisien”, 71 la sută din francezi sprijină protestele.
XS
SM
MD
LG