Linkuri accesibilitate

Indicele libertăţii presei elaborat de „Reporteri Fără Frontiere”


Republica Moldova pe ocupă locul 75 - o îmbunătăţire faţă de 2009, cînd se afla pe locul 114


Topul este condus de ţările nordice, Olanda şi Elveţia, aflate toate pe primul loc, numite „locomotivele libertăţii presei” de către secretarul general al organizaţiei Jean Francois Juillard. Ultimele patru locuri sînt ocupate de Iran, Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea.

În prezentarea raportului, Jean Francois Juillard vorbeşte despre îngrijorarea provocată de felul cum cîteva ţări membre ale Uniunii Europene continuă să cadă în topul alcătuit anual de „Reporteri Fără Frontiere”. Dacă nu ia măsuri, Uniunea Europeană riscă să-şi piardă poziţia de lider mondial în respectarea drepturilor omului, şi dacă asta se va şi întîmpla cum va putea fi atunci convins un regim autoritar să facă îmbunătăţiri în domeniul respectării drepturilor omului? se întreabă Juillard în prezenatrea raportului.

„Reporteri Fără Frontiere” şi-au exprimat în dese rînduri îngrijorarea cu privire la deteriorarea libertăţii presei în Uniunea Europeană, iar indexul 2010 confirmă acest trend. 13 din ţările membre se află între primele 20 de locuri, dar celelalte 14 ocupă locuri foarte joase. Italia pe 49, România pe 52, Grecia şi Bulgaria pe 70. Uniunea Europeană nu e un tot unitar în privinţa respectării libertăţii presei, iar prăpastia dintre bine şi rău în acest sens tinde să creasca în favoarea răului.

Nu a existat nici un fel de progres în ţările despre care „Reporteri Fără Frontiere” au mai spus că sînt confruntate cu probleme. Înainte de toate, în Franţa şi Italia, unde evenimentele din ultimul an au confirmat incapacitatea de a opri înrăutăţirea situaţiei. E vorba de faptul ce jurnaliştilor nu li s-a permis să-şi protejeze sursele, de continuarea concentrării proprietăţii asupra instituţiilor de presă, de nemulţumirea şi lipsa de răbdare faţă de jurnalişti a unor oficialităţi guvernamentale, şi de trimiterea în judecată a jurnaliştilor.

Indicele libertăţii presei claseaza Republica Moldova pe ocupă locul 75. E o îmbunătăţire faţă de 2009, cînd Moldova era pe locul 114.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG