Linkuri accesibilitate

G20 pentru reguli echitabile de funcționare a pieței valutare


La o bancă din Seul pe fundal de divergențe asupra politicilor monetare

Reuniunea de la Seul a miniștrilor de finanțe din G20.


În Coreea de sud începe reuniunea miniştrilor de finanţe din Grupul celor 20 de state dezvoltate şi emergente – o reuniune la care vor încerca să răspundă la întrebarea: cum evităm un război al valutelor ? Care ar putea avea consecinţe serioase asupra economiilor ce încearcă cu greu să iasă din criză. Ileana Giurchescu cu detalii:

Marea Britanie s-a lansat într-o cursă periculoasă a valutei. A decuplat lira sterlină de la cursul aurului şi şi-a devalorizat moneda, pentru a relansa economia prin exporturi. La scurt timp după aceea, Statele Unite au făcut acelaşi lucru, urmate de alte ţări industrializate. Se întâmpla la începutul anilor 30 ai secolului trecut. Şi cursa devalorizării s-a terminat cu cea mai mare criză economică şi al doilea război mondial.

Lasând acum războiul de o parte, acesta este scenariul pe care încearcă sa-l evite miniştrii de finanţe din grupul celor 20 de ţări dezvoltate şi emergente. „Va fi testul acestui grup” – este de părere David Cohen de la Institutul Asiatic de previziuni economice, din Singapore, citat de AP. „Cred că înţeleg ce important este să împiedice alunecarea într-o cursă a devalorizării, care la rândul ei va provoca un val de măsuri protecţioniste care ar putea bloca schimburile comerciale”.

China, a doua mare economie a lumii după cea americană, este din nou presată de Statele Unite şi ţările Uniunii Europene să-şi evalueze moneda la valoarea reală. Dar se pare că Beijingul nu are de gând să renunţe la politica yen-ului ieftin, care ajută exporturile.

Dolarul s-a devalorizat şi el mult, din cauza perspectivelor unei redresări foarte lente a economiei americane. În schimb, moneda unică europeană se întăreşte, punând în pericol refacerea şi aşa ezitantă a economiilor din Spania, Italia, Portugalia sau Grecia.

La Washington, ministrul american de finanţe Timothy Geithner a declara că va insista să se adopte „reguli echitabile „de funcţionarea a pieţii valutare”. China a început să se mişte în direcţia bună, a continuat Geithner într-un interviu cu Wall Street Journal, dar ar trebuie să fie încurajată de celelalte pieţe valutare.
Nu se aşteptă ca reuniunea miniştrilor de finanţe să facă vreo declaraţie oficială, pentru că orice decizie ar fi luată, va fi anunţată în noiembrie când are loc summitul G20.

Dar un eşec ale acestei întâlniri de două zile ar putea avea consecinţe serioase asupra economiilor europene de exemplu, care se refac cu greu şi se luptă cu un euro preaputernic. Iar pentru Moldova, care se bazează în mare măsură pe remitenţe, recesiunea economiilor europene înseamnă mai mult şomaj în ţări precum Spania, Portugalia sau Italia şi bani mai puţin trimişi în ţară.
XS
SM
MD
LG