Linkuri accesibilitate

23.10 - București: Statistici uitate în discursuri electorale


Nici măcar politicienii din opoziţie nu mai amintesc speranţa de viaţă a românilor a scăzut la 65 de ani.


23 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Neculai Constantin Munteanu)

Statistici uitate în discursuri electorale.

Politicienii angajaţi în cursa electorală sunt foarte atenţi la cifrele sondajelor de opinie şi-şi modelează oferta după ce cred că vrea să audă electoratul. Dar ignoră realitatea. „Statisticile incomode sunt cercetate în tăcere, pe sub masă... Nici măcar politicienii din opoziţie nu mai amintesc speranţa de viaţă a românilor a scăzut la 65 de ani, cu câţiva ani buni mai puţin decât în restul ţărilor europene. Paralizia reformelor economice, marele deficit al bugetului de pensii se reflectă cu vârf şi îndesat în cifrele statistice. (...) Nimic nu pare mai cinic decât propunerea guvernanţilor de a mări vârsta de pensionare la 65 de ani, adică exact limita superioară a vieţii românului de astăzi.

Nimeni nu vorbeşte de ceea ce sociologii numesc sporul demografic negativ... Conform unui studiu la ministerului sănătăţii, numărul avorturilor este cu 50 la sută mai mare decât cel al naşterilor. ... mortalitatea infantilă este de 18,6 la mie.

Aceste cifre reprezintă o moştenire pasată de la o guvernare la alta, acumulată nepăsarea, neprofesionalismul, iresponsabilitatea echipelor guvernamentale care s-au succedat în fruntea bucatelor după decembrie 1989.”
XS
SM
MD
LG